Collegium artisticum: ADNAN SOFTIĆ “A better History – No.3”

tačno.net
Autor/ica 14.2.2019. u 10:18

Collegium artisticum: ADNAN SOFTIĆ “A better History – No.3”

Galerija Collegium artisticum organizira otvorenje izložbe “A better History – No.3“ autora Adnana Softića, u petak, 15. februara 2019. godine u 18:00 sati.

U sklopu otvorenja izložbe će biti održana diskusija na temu “Arhitektura i nasilje”, koja je organizovana u saradnji sa Asocijacijom arhitekata u BiH.

Učesnici razgovora su: Elša Turkušić (Arhitektonski fakultet, Sarajevo), Kenan Vatrenjak (FILTER Arhitektura, Sarajevo), Adnan Softić (autor izložbe) i Sanela Nuhanović (kustosica izložbe).

Umjetnik Adnan Softić se u svojoj prvoj samostalnoj izložbi u rodnom gradu, koja će u galeriji Collegium artisticum biti otvorena za posjete do 02. marta, bavi značenjem arhitekture u nacionalnom i nacionalističkom narativu.

Centralni motiv ove umjetničke serije radova je projekt “Skopje 2014“: Gigantomanski plan makedonske vlade, koji Skoplje, pored Atine i Rima, želi etablirati kao novu kolijevku Antike i Evrope – bez ikakvih arheoloških osnova, potpomognut “alternativnim činjenicama“. Faktična prošlost pri tome gubi na značaju i historija funkcioniše samo još po principima literarne istine. Da li je to nešto sasvim novo? Koje posljedice ima takva proizvodnja historije? Na primjeru gradilišta “Skopje 2014” Adnan Softić se umjetnički i istraživački suočava sa prirodom historijske politike i nacionalizma.

Knjiga nastala o ovoj temi “A better History/Eine bessere Geschichte” će biti predstavljena u sklopu otvorenja izložbe.

Adnan Softić, umjetnik i režiser, rođen je 1975. godine u Sarajevu. Studirao je film i estetsku teoriju na likovnoj akademiji u Hamburgu, gdje je radio kao profesor za film i Time-Based Media. U svojim multimedijalnim i instalativnim radovima se uvijek iznova bavi pitanjima kulture i politike sjećanja. Njegovi radovi su predstavljeni u mnogobrojnim izložbama širom svijeta. Dobitnik je mnogih nagrada, među kojima je i prestižna stipendija Njemačke Akademije Villa Massimo u Rimu. Živi i radi u Hamburgu i Sarajevu.

Više informacija o autoru možete pronaći na stranici: www.kinolom.com

tačno.net
Autor/ica 14.2.2019. u 10:18