Čolpa: Reduciranje Doma naroda mora biti tema, a ne Čovićeve lažne interpretacije presuda Ustavnog suda

tačno.net
Autor 3.5.2018. u 09:54

Čolpa: Reduciranje Doma naroda mora biti tema, a ne Čovićeve lažne interpretacije presuda Ustavnog suda

“Prijedlog reduciranja ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije koji je naišao na temeljno razumijevanje kod Sjedinjenih Američkih Država, mora biti jedini prijedlog koji će probosanske stranke danas predstaviti tokom novih razgovora sa predstavnicima međunarodne zajednice, smatra Predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa.

“Ne smije se dopustiti da Čović u ime organizacije za rušenje ustavnog poretka, tzv HNS-a, uopće na pregovarački stol stavlja svoje lažne interpretacije presuda Ustavnog suda, po kojima je navodno Ustavni sud van snage stavio odredbe koje odslikavaju sam karakter Federacije BiH. Ne može dakle biti govora o onome što je podvala decenije, skovana na Pantovčaku, a lansirana iz Gruda”.

Čolpa ističe, da je zabrinjavajući stav pojedinih političkih subjekata, koji navodno nepostizanje kompromisa u javnosti tumače kao zakopane stavove SDA i HDZ-a.

“Samo zahvaljujući krajnjim naporima lijevo- građanskih stranaka SDA je spriječena u jasnoj namjeri da Čoviću, nakon što mu je isporučila sve finansijske resurse u Federaciji, isporuči i žive ljude, kojima bi se vladalo uz princip diktature političke manjine nad većinom. Mi u GS-u smo ponosni što smo u samom početku tome stali na put i u tome istrajali. Ni danas nemamo nikakvih iluzija u vezi s tim da je SDA zarad vlastitog interesa HDZ-u spremna isporučiti sve ispod Tarčina. Njihova država je do Tarčina, a naša do Neuma”, rekao je Čolpa.

Čolpa dodaje da pojedini političari vrijeđaju građane kada pozivaju na relaksiranje odnosa sa političkim nastavljačima politike UZP-a, i ljubiteljima Maksa Luburića i Darija Kordića.

“Bolje bi im bilo da se drže civilizacijskog konsenzusa u pogledu toga šta je minimum uslova po kojima neka država ima demokratsko uređenje, gdje glas jednog građanina vrijedi kao glas drugog, a ne tri puta manje, nego što svoj oportunizam na kukavan način pokušavaju predstaviti kao konstruktivnost. Ukoliko na ovom pitanju odstupite i milimetar sa historijskog stuba srama neće vas skinuti ni sve molitve u Darija Kordića zaljubljenih fratara”, zaključio je Čolpa”, stoji u saopćenju GS-a.

tačno.net
Autor 3.5.2018. u 09:54

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija