Čović: ‘Oni žele bošnjačku Federaciju, a to im nećemo dopustiti’

tačno.net
Autor/ica 5.5.2022. u 13:19

Izdvajamo

  • Na pitanje kakav ishod očekuje na izborima i hoće li se dogoditi da Komšić ponovno postane predstavnik Hrvata, kazao je:  "Ako se ništa ne dogodi u izbornom zakonu u ova dva mjeseca, male su šanse da se bilo što desi. Bošnjački narod dominantnom većinom može izabrati i Dom naroda i predsjednika i to je prakticirao više puta, a to bi značio i kraj BiH kao takve. Morati ćemo se ništiti s onim vjetrovima koji nas nastoje eliminirati i onom njihovom traženju bošnjačkog naroda da ovlada do kraja Federacijom, da od Federacije napravi bošnjačku Federaciju. To moramo spriječiti i ja sam uvjeren da ćemo to uspjeti." Milanović je jučer poslijepodne  na temu BiH predložio sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost, na kojem bi se razgovaralo i o ratu u Ukrajini. Plenkovićev odgovor još se čeka.

Povezani članci

Čović: ‘Oni žele bošnjačku Federaciju, a to im nećemo dopustiti’

Foto: Armin Durgut/Pixsell

Nakon jučerašnje najave Centralne izborne komisije o Općim izborima u BiH koji se trebaju održati 2. oktobra, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović na RTL-u, ali i u svom pisanju međunarodnoj zajednici opet je prijetio teritorijalnom suverenitetu i integritetu Bosne i Hercegovine, nakon čega su SAD i Velika Britanija reagovale na njegove izjave.

Kako je rekao u razgovoru za RTL „izbori su nažalost raspisani i mi smo smatrali da nemamo nikakvih tehničkih ni pranih preduvjeta“. Kako je dalje naveo oni moraju poštivati pravila i da će se za te izbore pripremati narednih 150 dana i raditi sve da dobije te izbore.

On je i kao predsjednik Hrvatskog narodnog sabora pisao međunarodnoj zajednici, nakon jučerašnjih raspisanih izbora u BiH, navodeći između ostalog da će Hrvatski narodni sabor pristupiti realizaciji svih zaključaka s Izvanrednoga zasjedanja HNS-a u BiH od 19. veljače 2022. te pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju Bosne i Hercegovine na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskoga konstitutivnog naroda u BiH.

Na pitanje RTL-a kakav ishod očekuje na izborima i hoće li se dogoditi da Komšić ponovno postane predstavnik Hrvata, Čović je kazao: “Ako se ništa ne dogodi u izbornom zakonu u ova dva mjeseca, male su šanse da se bilo što desi. Bošnjački narod dominantnom većinom može izabrati i Dom naroda i predsjednika i to je prakticirao više puta, a to bi značio i kraj BiH kao takve. Morati ćemo se ništiti s onim vjetrovima koji nas nastoje eliminirati i onom njihovom traženju bošnjačkog naroda da ovlada do kraja Federacijom, da od Federacije napravi bošnjačku Federaciju. To moramo spriječiti i ja sam uvjeren da ćemo to uspjeti.”

Milanović je jučer poslijepodne na temu BiH predložio sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost, na kojem bi se razgovaralo i o ratu u Ukrajini. Plenkovićev odgovor se čeka.

Na Čovićevo pisanje reagovali su iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država i ambasade Velike Britanije.

U svojoj izjavi za Klix.ba, iz ambasade Velike Britanije rekli su da ozbiljno shvataju pokušaje destabilizacije ili ugrožavanja BiH.

“Svakog političkog aktera, koji razmatra ili prijeti jednostranim potezima suprotno zakonskom i ustavnom poretku ove zemlje, podsjećamo da je to put koji će samo voditi ka povećanoj izolaciji, i da je takvo djelovanje suprotno interesima građana ove zemlje. Kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo nedavno pokazalo upotrebom sankcija, ozbiljno shvatamo pokušaje destabilizacije ili ugrožavanja BiH”, poručili su iz britanske ambasade.

Iz ambasade SAD-a za Klix.ba su kazali da svi bh. čelnici imaju ustavnu odgovornost da osiguraju građanima izvršenje njihovog demokratskog prava da glasaju na slobodnim, fer i pravovremenim izborima.

“Opstrukcije finansiranja i održavanja izbora i prijetnje daljnjom podjelom BiH su antidejtonske, destabilizirajuće i u suprotnosti sa euroatlanskim putem BiH. Vrijeme je da lideri prihvate odgovornost za unaprijeđenje stvarnih reformi, kao što su vladavina prava i zakoni koji regulišu integritet izbornog procesa, koje mogu pokrenuti BiH naprijed i omogućiti glasačima da biraju ko je posvećen borbi protiv korupcije i radu na prosperitetu BiH”, naglasili su iz Američke ambasade u BiH.

Sjedinjene Države i Velika Britanija rekle su da se izbori u BiH moraju održati sukladno postojećim zakonskim odredbama, a svi koji ih pokušaju onemogućiti ili poduzeti postupke koji će destabilizirati državu zbog toga bi se mogli suočiti s ozbiljnim posljedicama. Čovićevu izjavu podržao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Čovićevu najavu Dodik je ocijenio početkom postupka uspostave trećeg entiteta dodajući kako nema ništa protiv toga no samo pod uvjetom da se ni na koji način ne dovodi u pitanje teritorijalna cjelovitost i status Republike Srpske.

Prof. dr. Zlatko Hadžidedić, politolog i ekspert za međunarodne odnose, komentirajući novu kampanju Hrvatske prema BiH, izjavio je za Radio Sarajevo da „Hrvatska treba da se bavi svojim unutrašnjim poslovima i da se ni na koji način ne miješa u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine“.

„Neka se Hrvatska slobodno bavi svojim izborima, u okviru svog suvereniteta, ali neka konačno prestane da se miješa u pitanje izbora u Bosni i Hercegovini, koje spada u domen suvereniteta Bosne i Hercegovine. Jer, osim što na ovaj način Hrvatska krši temeljni princip međunarodnih odnosa, a to je princip suvereniteta, na ovaj način Hrvatska direktno krši i Daytonski mirovni sporazum, u kojem se potpisom svog tadašnjeg predsjednika obavezala da će dosljedno i trajno poštovati suverenitet Bosne i Hercegovine“, naveo je Hadžidedić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Dodao je da „za ovakvo kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma, Hrvatska bi trebalo da od strane Bosne i Hercegovine bude tužena međunarodnim pravosudnim institucijama, koje bi je vjerovatno na odgovarajući način sankcionirale“.

„Također, garanti Daytonskog sporazuma, a prije svega Sjedinjene Američke Države, trebalo bi da od strane Bosne i Hercegovine budu upozoreni na ovakvo kršenje spomenutog sporazuma, tako da u skladu sa svojom pozicijom garanta interveniraju i upozore Hrvatsku da će za kršenje međunarodnog mirovnog sporazuma snositi odgovarajuće sankcije sa njihove strane“, zaključio je Hadžidedić.

tačno.net
Autor/ica 5.5.2022. u 13:19