Čovićev plan B je nastavak puta kojeg su utrli Pavelić i Tuđman

tačno.net
Autor 14.5.2018. u 14:10

Čovićev plan B je nastavak puta kojeg su utrli Pavelić i Tuđman

Građanski savez (GS) želi ovim putem poručiti da je danas nakon sjednice organizacije za rušenje ustavnog poretka BiH, tzv. HNS-a konačno postalo jasno da je Čovićev projekat, odnosno prelazak na nove aktivnosti i plan B jasno je izražena namjera za rušenjem ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

“Ne vrijedi više ponavljati da Čović i HNS-a lažu kada kažu da nije moguće implementirati izborne rezultate, i da lažu kada govore da je Ustavni sud BiH ukinuo one odredbe Ustava koji su ustavna norma. Upravo je to njihov cilj, kao uvod u rušenje države, i od toga cilja ne namjeravaju odustati. Plan B nije ništa drugo nego napuštanje institucija Bosne i i Hercegovine i projekat obnove zločinačke paratvorevine tzv. Herceg Bosne.

▪ Stoga još jednom pozivamo na ozbiljnost lijevo-građanske opcije, kada je riječ o kandidaturama za članove Predsjedništva.
Neposredno nakon izbora Predsjedništvo BiH ostaje jedni funkcionalni organ vlasti koji ima ingerencije da djeluje i zaustavi državni udar. Ako Dragan Čović bude ponovo sjedio u Predsjedništvu, Bosna i Hercegovina će ostati uskraćena za mogućnosti promptne reakcije na najavljeni državni udar.

▪ Osuđujemo sramni govor koji je Dragan Čović održao u Bleiburgu gurajući Bosnu i Hercegovinu uz bok zločinačkog ustaškog režima i ideologije Ante Pavelića. Njegov odlazak na Bleiburg je odlazak u slavu Jasenovca, u slavu hercegovačkih jama, u slavu masovnih ubica koji su četiri godine terorisali Bosnu i Hercegovinu. Čovićeva posjeta i govor na Blajburgu pokazuje da HDZ i on nastavljaju tamo gdje je Vojislav Luburić Maks stao u martu 1945. naređujući vješanje 55 pripadnika ilegalnog pokreta otpora u Sarajevu.

Križni put koji počinje u Blajburgu utrli su Ante Pavelić, Ivo Rojnica i slični, a nastavili Franjo Tuđman i Gojko Šušak udruženim zločinačkim poduhvatom Herceg Bosnom.
O namjerama Čovića i HDZ-a rječito govori i izjava visokog zvaničnika te stranke Nikole Lovrinovića koji prijeti „gubitkom života“ ako rasna vizija Bosne i Hercegovine – u skladu s formulom da jedan Hrvat iz Hercegovine vrijedi kao pet nehrvata – ne bude provedena u djelo.

Mi u GS-u smatramo sramnom i odluku austrijskih vlasti da iz godine u godinu dopušta organizovano veličanje nekih od najgorih zločinaca u povijesti naše zemlje. Festival nacizma pod pokroviteljstvom hrvatske države i uz učešće njihovog klijenta u Bosni i Hercegovini predstavlja napad na fundamentalne evropske vrijednosti.

Sve dok je tako, Vlada Republike Austrije i njen premijer nemaju pravo nikome u Bosni i Hercegovini držati slovo o demokratskim standardima kao što su sebi nedavno dali za pravo. Činjenica da vladajuća većina u Austriji ima i otvoreno neonacističku stranku – Slobodarsku partiju Austrije – obavezuje samo Sebastiana Kurza, ali bez imalo sumnje demonstrira dvostruke standarde: jedne za uljuđene Evropljane neonacističke provinijencije, druge za građansku većinu u BiH u kojoj ima previše onih sa pogrešnom vjerskom pripadnošću.

GS želi i ovom prilikom pozvati Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj da umjesto u Bleiburg svog službenika pošalje na komemoraciju u Jasenovcu: muslimani koji su svoje živote dali za obnovu moderne državnosti Bosne i Hercegovine ubijeni su tamo, ne na Bleiburgu”, stoji u saopštenju GS.

tačno.net
Autor 14.5.2018. u 14:10