Crna Gora ove godine očekuje rekordnu turističku sezonu

Autor 30.3.2011. u 05:58

Crna Gora ove godine očekuje rekordnu turističku sezonu

Crna Gora ove godine očekuje još bolji turistički rezultat od prošlogodišnjeg kada je ostvaren rekord s posjetom od 1,2 milijuna gostiju i prihodom od 654 milijuna eura. Ove se godine očekuje da će posjet biti veći za tri, a prihod od turizma za pet posto u odnosu na prošlogodišnji.

Jeftiniji prijevoz
Pomoćnik direktora Nacionalne turističke zajednice Crne Gore Dabica Ćeranić kaže da su dosadašnje promocije turističke ponude na stranim tržištima, koje su krenule još u rujnu prošle godine, bile vrlo uspješne i potvrdile su optimistične najave. Najveći rast gostiju očekuje se iz Rusije. Prošle je godine u Crnoj Gori boravila 151.000 turista iz Rusije, što je činilo jednu petinu ukupnog posjeta. Ove se očekuje povećanje gostiju s ruskog tržišta za 15 do 20 posto. Na ljeto će na crnogorsko primorje prvi put organizirano stići i turisti iz Ukrajine. Očekuje se da će do početka glavne turističke sezone konačno biti otvorena i dugo najavljivana redovna avionska linija između Kijeva i Podgorice te Tivta. Najave iz zemalja Europske unije također su optimistične, naročito iz Njemačke. Nijemci su nekada bili najbrojniji turisti na crnogorskom primorju, ali u posljednja dva desetljeća, posebice u posljednje dvije godine, njihov broj stalno pada. Najviše primjedbi imali su na skup zrakoplovni prijevoz do Crne Gore pa je to bio glavni razlog otkazivanja nekih već sklopljenih aranžmana. Nedavno je crnogorska vlada sklopila aranžman s njemačkom aviokompanijom Air Berlin o prijevozu turista. Air Berlin će prevoziti turiste do Podgorice i Tivta po gotovo dvostruko jeftinijim cijenama od dosadašnjih.

Popust za goste iz regije
Očekuje se da će vlada Crne Gore krajem ovoga ili početkom idućega mjeseca postići dogovor s još tri niskotarifne aviokompanije za britansko i skandinavsko tržište. Očekuje se i velik rast posjeta francuskih turista naročito u pred i postsezoni. I ove će godine najbrojniji gosti biti turisti iz regije koji čine polovicu gostiju. Akcija s popustima za goste iz regije prvi put je organizirana prošle godine, a bit će nastavljena i ove. Sedmodnevni paket-aranžmani u hotelima u glavnoj sezoni iznosit će od 155 do 280 eura, a u privatnom smještaju od 70 do 77 eura. Izvan sezone do 154 odnosno 49 eura.

poslovni.hr

Tagovi:
Autor 30.3.2011. u 05:58

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija