Crnogorci pozvali Hrvate da ulažu u turizam i promet

Autor 18.3.2011. u 02:58

Crnogorci pozvali Hrvate da ulažu u turizam i promet

Stabilno političko okruženje i monetarna sigurnost kroz euro su jamstvo da je poslovanje s Crnom Gorom sigurno i isplativo

Nelikvidnost, problem dobivanja radnih dozvola te carinske procedure problemi su s kojima se susreću hrvatski poduzetnici u Crnoj Gori. Kako je na poslovnom skupu “Mogućnosti unapređenja suradnje s Crnom Gorom” jučer u HGK u Zagrebu pojasnio David Fabijan, direktor Podravke Crna Gora, unatoč tim nedostacima tamošnje tržište je vrlo perspektivno. “Počeli su pregovori između Hrvatske i Crne Gore o ukidanju carinskih kvota i pojednostavljenja procedure. Isto tako Crna Gora je počela usklađivati svoj pravni sustav sa stečevinom EU što uvelike pridonosi pojednostavljenju poslovanja”, kazao je Fabijan.

Turizam i infrastruktura
Skup u Zagrebu, koji su zajednički organizirale HGK i Privredna komora Crne Gore, okupio je 50 hrvatskih i 15 crnogorskih tvrtki. Kao glavne adute za strane investitore Crnogorci investitorima nude turizam te infrastrukturne projekte, a pogotovo u prometu. Željko Baltić, voditelj Sektora za ekonomske odnose s inozemstvom Privredne komore C. Gore, kazao je da je njegova zemlja politički, monetarno i makroekonomski stabilna s mogućnostima ulaganja u turizam, poljoprivredu, promet, industriju i druge gospodarske grane. “Bruto domaći proizvod Crne Gore lani je iznosio 3,3 milijarde eura i u odnosu na 2009. povećan je za 0,5 posto, a rast se očekuje i ove godine. Inflacija je lani bila 0,7 posto, a stopa nezaposlenosti 12,3%”, kazao je Baltić. U Crnoj Gori privatizirano je 90% gospodarstva, a ukupni iznos izravnih stranih ulaganja lani je bio oko 650 milijuna eura. Ulagači dolaze iz 112 zemalja, a Baltić tvrdi da nijedna zemlja nije dominantan ulagač. Ključna gospodarska grana je turizam koji posljednjih godina ostvaruje konstantan rast unatoč globalnoj gospodarskoj krizi. Tako je lani Crnu Goru posjetilo 1,26 milijuna turista, uz ukupan prihod od turizma od 610 milijuna eura. Prema podacima HNB-a, od 1993. do 2010. hrvatske tvrtke su u CG uložile 37,1 milijun eura. Za sada je neizvjesna sudbina gradnje autoceste u CG vrijedne više milijardi eura, a za što je zainteresiran i hrvatski konzorcij predvođen Konstruktorom.

Sigurno poslovanje
Inače, vrijednost hrvatskog izvoza u Crnu Goru u 2010. bila je 81,4 milijuna eura, a uvoza 2,7 milijuna. Ozren Gamulin iz HBOR-a kazao je da je ova banka do sada osigurala kratkoročna izvozna potraživanja prema 24 kupca u Crnoj Gori u ukupnom iznosu od 27,1 milijun kuna te da do sada nije bilo nijednoga odštetnog zahtjeva zbog neplaćanja.

Robna razmjena

Uvoz pirotehnike
Hrvatska je lani u Crnu Goru najviše izvozila cement, naftne derivate te prehrambene proizvode. Istodobno smo najviše uvozili drvene željezničke pragove te pirotehničke proizvode i signalne rakete. U manjem obujmu uvozili smo proizvode od čelika te dijelove za željeznicu.

poslovni.hr

Autor 18.3.2011. u 02:58