Da li će lokalni izbori biti odgođeni? Danas ključna odluka CIK-a

I.P./klix.ba
Autor 23.5.2020. u 09:35

Da li će lokalni izbori biti odgođeni? Danas ključna odluka CIK-a

Centralna izborna komisija prvo će odlučivati o prijedlugu za opće odlaganje raspisanih izbora, a potom će odlučiti da li će izbori biti pomjereni za 15. novembar.

Podsjetimo, CIK je 7. maja donio Odluku o raspisivanju lokalnih izbora. Ona je donesena jednoglasno, a odlučeno je da će se 4. oktobra birati 64 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština općina u Republici Srpskoj, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u FBiH, 7 skupština gradova u RS, 22 gradonačelnika u BiH te Skupština Brčko distrikta.

Ipak, problem je nastao zbog neusvajanja budžeta BiH u kojem se trebao nalaziti novac i za organizovanje izbora.

Centralna izborna komisija BiH se dopisom obratila Ministarstvu finansija i trezora BiH sa zahtjevom da se neophodna finansijska sredstva osiguraju iz tekućih rezervi, ali to se pokazalo kao neizvodljiv zadatak.

Partije nisu jednoglasne kada je u pitanju rješavanjne problema finansiranja, odnosno odlaganja izbora. SDA se zalaže za pomjeranje izbora, SDP smatra da SDA, SNSD i HDZ blokiraju pravovremeno održavanje izbora, a SNSD generalno nije za odlaganje izbora mada je Dodik rezervisan po pitanju postojanja današnjeg sastava CIK-a kojeg smatra nelegalnim.

Malo drugačiju sliku u javnosti odaje SNSD-ov kadar u Vijeću ministara.

“Unutar BiH postoje grupacije koje ne žele da se izbori održe zbog neuspjeha koji će doživjeti na izborima i traže različite načine da se oni prolongiraju za kraj godine ili na proljeće sljedeće godine, a postoje i opcije i da se spoje s općim izborima”, rekao je u četvrtak predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija (SNSD).

On je pozvao Centralnu izbornu komisiju da provodi procedure vezane za izbore te je najavio da će sredstva biti osigurana.

klix.ba

Tagovi:
I.P./klix.ba
Autor 23.5.2020. u 09:35