Da li je moguće, drugovi, da smo svi mi volovi

Dr Husnija Bitić
Autor 22.2.2020. u 18:04

Izdvajamo

  • Imali smo zajedničku državu, SFRJ, živeli zajedno složno sve dok je nacionalizam bio potisnut. Nažalost kod mnogih nacionalizam je evoluirao u patriotizam, a to je najubitačnije oružje zajedničkog suživota.

Povezani članci

Da li je moguće, drugovi, da smo svi mi volovi

Foto: Twitter

Lopovluk se ceni, nepoštenje se smatra sposobnost

Jedan sasvim normalan, običan događaj izbio je na prvim stranicama dnevnih listova u ovom podneblju.

Ilija Ivić, mladi fudbaler, rođen pre sedamnaest godina u mestu Gračanica, nadomak Prištine, izazvao je burna reagovanja. I on kao sva ostala deca žele da se igraju i druže sa svojim vršnjacima u komšiluku i okruženju. Ilija je pored dečjih igara vrlo zainteresovan za fudbal. On je počeo da trenira u FK Flamurtari iz Prištine, što je sasvim normalno. Dete počinje da trenira u najbližem klubu da bi mogao da napreduje dalje. Tako su počeli, i Pele, Ronaldo, Messi i svi ostali velikani u svetskom fudbalu.

Setimo se ne tako davne prošlosti, kada su za FK Priština igrali Slaviša Đukić, Zoran Batrović, Dragoljub Kostić i mnogi drugi, kada niko nije pitao koje je ko nacionalnosti, već kako barata loptom. Da, tada je bilo drugo vreme, nacionalizam potisnut iz svakodnevnog života, tada smo živeli u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, kada je bilo reda i mira na ovim prostorima. Ovih dana ovaj mladić iz Gračanice je uznemirio dnevnu štampu na ovim prostorima. Dečko nije učinio ništa loše, ništa neobično, potpisao je profesionalni ugovor sa FK Fljamurtari iz Prištine.

Evo nekoliko naslova iz dnevne štampe:

  • Blic: PUKLA BOMBA! On je PRVI SRBIN koji će obući dres fudbalske reprezentacije tzv. Kosova i nosi ime LEGENDE Crvene zvezde …
  • Vijesti: Ilija Ivić, prvi srpski fudbaler u reprezentaciji Kosova…
  • Blic Sport: REČ IMA prvi Srbin koji će zaigrati za fudbalsku reprezentacije Kosova…
  • Kossev: Ilija Ivić dobio poziv da igra za kosovsku reprezentaciju, otkaz roditeljima?…SRBIN KOJI JE ODLUČIO DA IGRA ZA TZV. KOSOVO: Deo mene se kaje, ali…
  • Informer: Prvi Srbin u reprezentaciji lažne države Kosovo je 17 godišnji Ilija Ivić.
  • Alo: Srbin koji će igrati za *Kosovo uradio intervju sa albanskim …

U nastavku prenosimo i nekoliko naslova objavljenih na prvim stranicama dvaju medija:

  1. Kurir, 22-02-2020

SRBIN KOJI JE ODLUČIO DA IGRA ZA TZV. KOSOVO:

Deo mene se kaje, ali…
Srbin koji će igrati za tzv. Kosovo dao prvi intervju na srpskom: Ovde se osećam kao kod kuće!

Ilija Ivić za albanske medije govorio i o tome da je počastvovan pozivom reprezentacije tzv. Kosova, kao i da se u Fljamurtariju oseća kao kod kuće

Printskrin: Facebook.com/sport.telegrafi

Mnoge u Srbiji šokirala je vest da je srpski fudbaler Ilija Ivić (17), prihvatio poziv reprezentacije tzv. Kosova. On je rođen u Gračanici, fudbal trenira od svoje sedme godine, a trenutno igra za albanski Fljamurtari, za koji kaže da se oseća kao kod kuće.

Albanski mediji uradili su intervju sa Ivićem, koji je izneo svoje utiske o tome kako se oseća u albanskom klubu i koliko mu poziv u reprezentaciju tzv. Kosova znači za dalju karijeru.

Svoj prvi intervju dao je na srpskom jeziku.

Počeo sam sa 7 godina, kao i sva deca u Gračanici, tu sam krenuo svoje fudbalske korake i to je to. U Fljamurtariju sam već tri godine, osećam se kao kod svoje kuće i sve je normalno – rekao je Ivić, koji ističe da će mu poziv tzv. Kosova značiti za dalju karijeru.

Osećam se prijatno, znači mi taj poziv za dalji napredak u budućoj karijeri – poručio je on, ali ističe da mu je trenutno prioritet da igra za prvi tim svog kluba.

U ovom trenutku mi više znači da igram sa prvim timom, nego za reprezentaciju – rekao je Ivić, koji poručuje da mu je san da zaigra u nekom od velikana i da igra Ligu šampiona.

Najveći cilj u karijeri mi je da zaigram u Ligi šampiona i da budem u nekom od najvećih timova. Recimo u Barseloni – zaključio je u intervju.

*          *          *

2. Nedeljnik.rs – 20/02/2020

 “Ilija Ivić igra za Kosovo”: Prvi Srbin koji će obući dres najmlađe reprezentacije u Evropi

 Foto: Profimedia

Mladi 17-godišnji fudbaler Ilija Ivić, koji je nedavno potpisao prvi profesionalni ugovor i to sa Fljamurtarijem, našao se na spisku reprezentacije Fudbalskog saveza Kosova za igrače mlađe od 19 godina. 

Ivić je prihvatanjem poziva postao prvi igrač srpskog porekla koji će nastupiti za neku selekciju reprezentacije FS Kosova, najmlađe fudbalske reprezentacije u Evropi.

Mladi fudbaler rođen je u Prištini, a upućeni tvrde da je jedan od najtalentovanijih igrača u Evropi u svom uzrastu. 

Igra na poziciji štopera. 

Inače, selektor upravo te selekcije reprezentacije Fudbalskog saveza Kosova Ramiz Krasnići, nesuđena zvezda Partizana, rekao je ranije za Danas da drži Ivića na oku.

“Mene kao trenera, a ni Fudbalski savez, uopšte ne interesuje ko je koje nacije ili vere. On je jedan od većih talenata. Igra centralnog odbrambenog igrača. Ima izuzetnu visinu, veoma je inteligentan igrač i momak koji je na utakmicama pokazao da može da se računa na njega. Kao selektor reprezentacije do 19 godina gledao sam nekoliko utakmica i dečko mi se svideo kao igrač i kao karakter. Posle utakmice sam razgovarao sa njim, pohvalio sam ga i rekao sam mu da će ukoliko nastavi tako, biti jedan od potencijalnih kandidata za reprezentaciju ako želi, samo da malo smanji kilažu”, navodi Krasnići. 

Izgleda da je smršao. 

*         *         *

Vratimo se našem naslovu, Da li je moguće, drugovi, da smo svi mi volovi, koji je pozajmljen iz pozorišne predstave, nekada veoma popularne na ovim prostorima. Tada se takav naslov možda smatrao komedijom, ali danas je naša stvarnost i to 100%. Staviti na “stub srama“ jednog dečaka, koji tek što je koračio u život, dečka koji je izabrao jedan sasvim normalan put svog razvoja, bez ikakvih predrasuda, pa to je pravi idiotizam.

Jedan drugi Srbin takođe igra fudbal za jedan albanski klube FK Kukës, iz Albanije, to se nekako “moglo progutati”, jer taj klub nije iz Kosova, ali da Srbin igra za ekipu Kosova, to se smatra pravom izdajstvom.

Čudnovati su ovi takozvani novinari, na jednoj strani svim silama ističu kao su Srbi na Kosovu ugnjetavani, a kada im se pruža ruka, to najoštrije osuđuju. Kratkog su pamćenja, ili neće da se sećaju, kada su Vladislav Đukić, Zoran Batrovič, Dragoljub Kostić i mnogi drugi Srbi i Crnogorci sa ponosom nosili dres FK Priština. Kada su Albanci sa Kosova, Ljuan Prekazi, Fadilj Vokri, Isa Sadriu igrali za FK Partizan, pa i mnogi drugo za klubove širom Jugoslavije. Doduše ja ne pamtim da je ikada igrao neki Albanac za FK Crvena Zvezda.

U nekim novinama je objavljeno da su roditelji ovog dečaka otpušteni sa posla, u drugim listovima to je demantovano. Bila to istina ili ne, u svakom slučaju se stvara konfuzija. Pravi se još veći razdor, produbljuje se jaz između Albanaca i Srba na Kosovu. Kome to ide u korist, Srbima i Albancima svakako ne. Oni imaju potrebe za zbližavanjem, da im se deca udružuju, da prihvataju realnost, zajednički život na ovim prostorima je realnost, treba pružiti ruku jedan drugome. Jedino tako može se prosperirati. I Srbi i Albanci sve bi dali od sebe, da bi se učlanili u Evropsku Uniju. Da budu zajedno sa Rumunima, Bugarima, Litvancima, Ircima … a ne mogu zajedno na Kosovu.

Imali smo zajedničku državu, SFRJ, živeli zajedno složno sve dok je nacionalizam bio potisnut. Nažalost kod mnogih nacionalizam je evoluirao u patriotizam, a to je najubitačnije oružje zajedničkog suživota.

Da li je moguće, drugovi, da smo svi mi postali volovi?

Dr Husnija Bitić
Autor 22.2.2020. u 18:04