Dan sjećanja na žrtve ustaškog logora za djecu

tačno.net
Autor 30.9.2014. u 10:41

Dan sjećanja na žrtve ustaškog logora za djecu

U spomen na žrtve ustaškog logora za djecu, koji je u Sisku funkcionirao od augusta 1942. do januara 1943. godine, Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Siska u subotu, 4. oktobra 2014., s početkom u 11:30 sati, na Dječjem groblju u Sisku, Ante Kovačića bb (kraj Viktorovca) organiziraju Dan sjećanja.

Tradiciju održavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog logora za djecu prije nekoliko godina obnovili su Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Siska. Riječ je o događaju u čijoj su organizaciji sve do posljednjeg rata sudjelovale obrazovne institucije. Svake prve subote u oktobru, školarci s područja Siska i okolice organizirano su na samom mjestu događaja učili o strahotama ustaškog režima.

Podsjetimo, ustaško-njemački logor u Sisku je osnovan 3. augusta 1942. po završenim operacijama na Kozari i Šamarici. U svom je sastavu imao i poseban logor koji se službeno nazivao Prihvatilište za djecu izbjeglica. Dječji logor u Sisku, najveći te vrste u NDH, nalazio se pod pokroviteljstvom Ženske loze ustaškog pokreta i Ustaške nadzorne službe. Neposredno upravljanje „dječjim prihvatilištem“ bilo je u rukama ustaše i liječnika dr. Antuna Najžera. Na spomeniku na dječjem groblju stoji podatak da je na tom mjestu sahranjeno oko 2.000 djece, no uslijed izostanka bilo kakvog sistematskog istraživanja nakon završetka Drugog svjetskog rata, nije moguće sa sigurnošću utvrditi približno točan broj umrlih.

Na ovogodišnjem Danu sjećanja, koji se sastoji od komemorativnog, vjerskog i umjetničkog programa, okupljenima će se obratiti Dobrila Kukolj, predsjednica Gradskog udruženja logoraša i njihovih potomaka iz Banja Luke te Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća. U sklopu umjetničkog djela programa će nastupiti umjetnička izvođačica Svetlana Spajić i violinistica Saša Podrić. Na području dječjeg groblja tradicionalno će se položiti bijele ruže.

tačno.net
Autor 30.9.2014. u 10:41