Dan žalosti u Mostaru

Mirsad Behram
Autor 16.5.2017. u 15:58

Izdvajamo

  • U znak odavanja počasti tragično stradalima u avionskoj nesreći, u ponedjeljak uveče je na Starom mostu upriličeno gašenje rasvjete. “Tačno u 21 sat... Stari most je ostao u mraku. Ugašena su svjetla na UNESCO-vom spomeniku, a na njegovom luku oslikalo se pet zvijezdica u znak odavanja počasti za tragično stradale u avionskoj nesreći koja se u subotu dogodila u Mostaru. Mostarci su i na ovaj način uputili poruke solidarnosti sa porodicama poginulih”, saopćili su organizatori Centar za mir i produkcija Dreammedia.

Povezani članci

Dan žalosti u Mostaru

Na području Grada Mostara i cijelog Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) 16. svibnja je Dan žalosti, zbog avionske nesreće u kojoj je poginulo petoro osoba, od kojih troje djece.

Pilot i instruktor leta Ivan Karačić, mladić Muhamed Sipović, dječak Arman Hadžiomerović (8), te sestra i brat Lana (11) i Luka (8) Lovrić, poginuli su u subotu poslijepodne nešto prije 16 sati, kada se ultralaki avion, u kojem su se nalazili, iz još uvijek nepoznatih razloga srušio nedaleko od mostarskog južnog prigradskog naselja Jasenica. Avion je prethodno tokom cijelog dana obavljao promotivne letove u okviru manifestacije “Dana otvorenih vrata” Zračne luke Mostar.

Državni organi Bosne i Hercegovine, predvođeni Tužilaštvom BiH, te državnim Ministarstvom prometa i komunikacija, preuzeli su vođenje istrage. Izvršena je obdukcija tijela žrtava, čiji rezultati javnosti još nisu poznati, a v.d. glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić najavila je još u nedjelju sveobuhvatnu istragu, prilikom obilaska mjesta nesreće.

“Mi ćemo nastaviti dalje svoj rad, radi utvrđivanja uzroka u svim drugim pogledima i preduzimanje svih istražnih radnji, putem saslušavanja svjedoka, ispitivanja i svih drugih okolnosti koje su vezane za ovaj događaj”, kazala je tužiteljica Tadić.

Iz Tužilaštva BiH su još najavili da će biti izvršena i vještačenja svih tehničkih okolnosti avionske nesreće, uključujući i vještačenja u vezi sa ispravnosti letjelice. Ranije su predstavnici vlasti najavili da bi istraga mogla potrajati i do 30 dana.

Inače, Dan žalosti obilježava se spuštanjem zastava na pola koplja na zgradi Vlade HNK, zgradama jedinica lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova, kao i na objektima mjesnih zajednica i drugih institucija na području Hercegovačko–neretvanskog kantona.

Elektronski i drugi mediji na području Kantona, kao i organizatori kulturno–umjetničkih i sportskih manifestacija dužni su svoje sadržaje prilagoditi Danu žalosti, saopćili su iz Vlade HN kantona.

U 12 sati i 30 minuta održava se oficijelna komemoracija žrtvama avionske nesreće, a tokom poslijepodneva bit će sahranjeno četvero od pet nastradalih, dok će mladić Muhamed Sipović, kako saznaju mediji, biti pokopan u četvrtak.

U Osnovnoj školi “Silvije Strahimir Kranjčević”, u naselju Bijeli Brijeg, gdje su nastavu pohađali Lana i Luka Lovrić, najavljeno je da u utorak, 16. svibnja neće biti nastave, dok su u Osnovnoj školi “Zalik”, u istoimenom naselju, gdje je nastavu pohađao dječak Arman Hadžiomerović, najavili da će školski časovi biti skraćeni.

U znak odavanja počasti tragično stradalima u avionskoj nesreći, u ponedjeljak uveče je na Starom mostu upriličeno gašenje rasvjete.

“Tačno u 21 sat… Stari most je ostao u mraku. Ugašena su svjetla na UNESCO-vom spomeniku, a na njegovom luku oslikalo se pet zvijezdica u znak odavanja počasti za tragično stradale u avionskoj nesreći koja se u subotu dogodila u Mostaru. Mostarci su i na ovaj način uputili poruke solidarnosti sa porodicama poginulih”, saopćili su organizatori Centar za mir i produkcija Dreammedia.

RSE

Mirsad Behram
Autor 16.5.2017. u 15:58