Danas otvaranje Sense – Dokumentacionog centra u Srebrenici

tačno.net
Autor 21.9.2014. u 11:48

Danas otvaranje Sense – Dokumentacionog centra u Srebrenici

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine danas s početkom u 13 sati organiziraju obilježavanje 11. godišnjice otvaranja Memorijalnog centra i otvaranje Sense – Dokumentacionog centra Srebrenica u sobi za audio-video prezentacije Memorijalnog centra.

Prisutnima će se obratiti predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Sadik Ahmetović, direktor Agencije Sense Tribunal Mirko Klarin, načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković, potpredsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Carmel Agius i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Nakon toga u 13:30 sati bit će upriličeno otvaranje Sense – Dokumentacionog centra u sobi za audio-video prezentacije, a u 14 sati obilazak mezarja i polaganje cvijeća.

Zločini koji su u julu 1995. godine počinjeni u Srebrenici bili su predmet devet suđenja u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju. Prateći ta suđenja i izvještavajući iz dana u dan o tome šta je rečeno i viđeno u sudnicama, SENSE je prikupio obimnu dokumentaciju: hiljade sati snimaka svjedočenja preživjelih, očevidaca i počinitelja zločina, dokumentarne snimke iz jula 1995., fotografije mjesta zločina i zračne snimke, vojne dokumente zaplijenjene u štabovima jedinica koje su u julu 1995. sudjelovale u napadu na zaštićenu zonu.

U želji da tu živu historijsku građu vrati tamo gdje pripada, SENSE je u suradnji s Memorijalnim centrom u Potočarima osnovao Dokumentacioni centar Srebrenica.

Cilj Centra je da, uz pomoć iskaza svjedoka i drugih dokaza izvedenih na suđenjima, prikaže kako su događaji iz jula 1995. istraženi, rekonstruirani i procesuirani u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Srebrenička hronika se u Dokumentacionom centru predstavlja na dva nivoa. Prvi je multiekranska projekcija hronologije događaja iz jula 1995., praćena s osam video-prezentacija ključnih segmenata ‘srebreničke priče’: od svjedočenja preživjelih iz masovnih egzekucija, do sudskog epiloga. Na drugom nivou, onima koji žele da se podrobnije upoznaju o iskazima pojedinih svjedoka ili da analiziraju dokumente uvedene u dokaze, na raspolaganju je “Srebrenička kolekcija” u bazi podataka Dokumentacionog centra. Ona sadrži više od hiljadu sati snimaka kompletnih iskaza preživjelih sa stratišta, članova porodica žrtava, istražitelja tužilaštva, forenzičkih eksperata, optuženih koji su priznali sudjelovanje u zločinima i drugih svjedoka uz čiju su pomoć rekonstruirana zbivanja iz jula 1995.

Baza podataka, također, sadrži i obilje vojnih dokumenata, mapa, zračnih snimaka i fotografija mjesta zločina, kao i videosnimke nastale u vrijeme događaja, uvedene u dokaze na suđenjima, saopćeno je SENSE-a.

(Fena / Documenta)

tačno.net
Autor 21.9.2014. u 11:48