Davutoglu: Cijeli Balkan mora biti pod istim krovom

tačno.net
Autor 4.10.2013. u 17:41

Davutoglu: Cijeli Balkan mora biti pod istim krovom

Nažalost, stav međunarodne zajednice kada je u pitanju Sirija pokazuje da nije naučila lekciju o posljedicama šutnje prema zločinima do kojih je došlo početkom 90-ih godina u Bosni i Hercegovini, rekao je ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu

Vrlo je važno da kompletan Balkan bude pod istim krovom, da se usredoči na projekte koji će obuhvatiti cijelu regiju te da na bilo kakav način ne dolazi do podjela i razdvajanja, rekao je turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu danas u Budvi, vezano za incijativu o formiranju “balkanske šestorke”, javlja novinar Anadolu Agency (AA).

Davutoglu je u izjavi za medije govorio o bilateralnim sastancima tokom održavanja Croatia Foruma u Dubrovniku. Govoreći o incijativi formiranja “balkanske šestorke”, Davutoglu je istakao kako Turska pozitivno gleda na svaki vid saradnje na Balkanu.

“Ipak, u ovom pitanju treba biti oprezan. Ovakva incijativa ne bi smjela dovesti do razdvajanja na zemlje koje su članice EU-a i zemlje bivše Jugoslavije koje nisu uspjele ući u EU, jer to bi moglo negativno doprinjeti saradnji na Balkanu. Neke zemlje su možda skeptične po tom pitanju, no sa aspekta Turske tako nešto ne postoji. Ja sam jučer imao sastanke sa kolegicom iz Hrvatske Vesnom Pusić i kolegom iz BiH Zlatkom Lagumdžijom, tokom kojih je istaknuta odlučnost jačanju trostrukog mehanizma Turske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske”, poručio je šef turske diplomatije.

On je dodao kako će Turska uvijek pružati svoju podršku, ako će to rezultirati mirom na Balkanu te da se svakako mora uzeti u obzir i briga drugih zemalja da se među zemljama regije ne stvaraju grupe, jer kako je rekao, cilj svega toga je okupiti regiju pod jednu “zajedničku platformu”.

Ministar Davutoglu podsjetio je također da je tokom razgovora u Dubrovniku govorio i o šutnji svijeta kada je u pitanju prolijevanje krvi u Siriji, te da je članak o poređenju Srebrenice i Homsa objavljen u Washington Postu, kojeg je napisao zajedno sa ministrom Lagumdžijom, izazvao veliku pažnju.

“Nažalost, stav međunarodne zajednice kada je u pitanju Sirija pokazuje da nije naučila lekciju o posljedicama šutnje prema zločinima do kojih je došlo početkom 90-ih godina u Bosni i Hercegovini. U Siriji je korišteno hemijsko oružje, narod je bombardovan, a šta to znači najbolje znaju oni koji su već jednom pretrpjeli taj užas. Nadamo se da – kada u Siriji sve bude gotovo – više neće biti ovakvog pukog posmatranja”, zaključio je Davutoglu.

tačno.net
Autor 4.10.2013. u 17:41