Deblokiran saobraćaj u Sarajevu, Zenici, Konjicu i Žepču

tačno.net
Autor 1.3.2018. u 09:56

Deblokiran saobraćaj u Sarajevu, Zenici, Konjicu i Žepču

Naime, borci koji su protestvovali u Žepču nakon 16 sati blokade, jutros oko 3 sata, nakon razgovora s policijom, deblokirali su magistralni put M-17, a deblokada je tri sata poslije nastupila i na Blatuškoj petlji u Zenici. Borci su istakli kako ih je policija upoznala da je deblokiran put i kod Žepča te da će morati iskoristiti zakonske ovlasti, ako sami ne odblokiraju put, zbog čega je oko 150 boraca samovoljno se povuklo s ceste.

Iz MUP-a ZDK su dodali da su u toku pregovori s demobilisanim borcima u Karušama kod Doboja te da očekuju da će i na toj dionici puta ubrzo biti pušten saobraćaj.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo za Klix.ba je potvrđeno da su bivši borci u dogovoru s policijom deblokirali i Vogošćansku petlju, a trenutno vatrogasci čiste teren kako bi omogućili neometano odvijanje saobraćaja.

U blokadi je još trenutno i raskrsnica Šićki Brod kod Tuzle te se očekuje da i to bude odblokirano u narednih nekoliko sati.

“Borci se još uvijek nisu razišli, radi se na tome, ali saobraćaj je odblokiran”, kazali su nam iz MUP-a HNK.

Kako nam je potvrđeno, borci su odblokirali saobraćaj nakon što su na mjesto blokade stigli pripadnici FUP-a. Dogovor o deblokadi postignut je razgovorom, bez upotrebe sile.

Treba istaći i da su brjni građani duže od 15 sati bili blokirani u kolonama nakon što su bivši borci od jučer blokirali neke od ključnih raskrsnica u FBiH, kako bi od vlasti tražili usvajanje zakona o regulisanju boračkog statusa, borački dodatak i jedinstveni registar boraca.

Sinoć se premijer FBiH Fadil Novalić održao i press konferenciju s resornim ministrom Salkom Bukvarevićem, poručivši da Vlada FBiH nema novac da udovolji zahtjevima boraca te da građani u FBiH ne smiju ispaštati.

klix.ba

tačno.net
Autor 1.3.2018. u 09:56