Delagati HDZ -a predvođeni Draganom Čovićem odbili osuditi četnički skup u Višegradu

tačno.net
Autor 13.3.2019. u 13:02

Delagati HDZ -a predvođeni Draganom Čovićem  odbili osuditi četnički skup u Višegradu

Delegati iz reda Hrvatske  demokratske  zajednice (HDZ) BiH, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS) odbili su osuđeni četnički skup u Višegradu koji je proteklih dana potresao bh. javnost.

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH izaslanik Zlatko Miletić predložio je da se na dnevni red uvrsti današnja sjednica kao tačka uvrsti i javna osuda skupa u Višegradu koji je organizirao Ravnogorski četnički pokret.Za ovaj prijedlog glasalo je šest delegata iz reda SDA, DF-a, SBB-a i SDP-a dok su protiv bili delegati iz reda HDZ-a, SNSD-a i SDS-a.

Delegati koji su bili protiv, dolaze iz stranke SNSD, HDZ i SDS su Mladen Bosić, Dušanka Majkić, Sredoje Nović, Lazar Prodanović, Nikola Špirić, Dragan Čović, Lidija Bradara i Bariša Čolak.

Dom naroda PSBiH izabrao je Gordanu Živkovića, bivšeg šeficu kabineta Nikole Špirića, za sekretarku Doma naroda PSBiH. Ovaj prijedlog podržava sve delegate osim Denise Bećirovića.

Bećirović je na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dao svečanu izjavu, koja je prihvatila mandat delegata u državnom organu zakonodavne vlasti.

SDP-ov delegat nije prisustvovao radnom konstituirajućem sjedištu Doma naroda PSBiH zbog smrtnog slučaja u bližoj porodici, zbog čega su mu predstavnici Centralne izborne komisije (CIK) danas uručili uvjerenje o dodjeli mandata.

Državni delegati ranije su izabrali Asima Sarajlića iz SDA za predsjedavajućeg Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, a Denisa Bećirovića iz SDP-a za zamjenika predsjedavajućeg.

Sjednici opravdano nisu sudjelovali delegatkinja Marina Pendeš, predsjednik Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović
informisao je delegata da je Pendeš odsustvo opravdala službenim putovanjem.

tačno.net
Autor 13.3.2019. u 13:02

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija