Delegacija GO SDP BiH Mostar položila cvijeće na spomen obilježje u Grabovici

tačno.net
Autor 8.9.2017. u 14:11

Delegacija GO SDP BiH Mostar položila cvijeće na spomen obilježje u Grabovici

Danas je delegacija Gradske organizacije SDP BiH Mostar posjetila spomen obilježje u Grabovici i u znak sjećanja na nastradale 33 civilne žrtve rata položila cvijeće.

“U Bosni i Hercegovini u posljednjem ratu su se desili mnogi zločini nad civilnim stanovništvom od Srebrenice, Bratunca, Kozarca, Ahmića, Dretelja, između ostalog i Grabovice.

Samo jednim odgovornim i poštenim odnosom prema svim tim žrtvama osuđujući zločin i zločince ma odakle dolazili možemo krenuti putem pomirenja, međusobnog poštovanja, uvažavanja i tolerancije.

U vremenu ozbiljnih političkih previranja koje generišu nacionalne stranke etički odnos prema svim žrtvama zasigurno bi doprinio povratku povjerenja i stabilnosti i omogućio brže kretanje Bosne i Hercegovine ka euroatlanskim integracijama”, stoji u saopštenju GO SDP BIH Mostar.

grabovica 1

Prije 24 godine pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine iz jedinice 9. brdske brigade brutalno su u selu Grabovica nadomak Mostara ubili 33 hrvatska civila. Najmlađa žrtva ovog masakra bila je četvorogodišnja djevojčica Mladenka Zadro, a najstariji su bili Marko i Ivan Marić, koji su imali po 87 godina. Jedini koji su preživjeli ovaj pokolj bili su Mladenkina braća, Goran i Zoran, koji su imali 11, odnosno 13 godina.

Za zločine u selu Grabovica do sada su za pojedinačna ubistva osuđeni pripadnici Armije RBiH: Nihad Vlahovljak, Sead Karagić, Haris Rajkić, Mustafa Hota Enes Šakrak. Do danas, nije utvrđena komandna odgovornost, niti jasna veza sa vojnim i političkim vrhom u Sarajevu. Nekadašnjem komandantu Armije RBiH Seferu Haliloviću suđeno je pred Tribunalom za ratne zločine u Hagu i za slučaj Grabovica, ali je on proglašen nevinim po komandnoj odgovornosti.

tačno.net
Autor 8.9.2017. u 14:11