Denis Zvizdić, nova karika kriminalnog aluminijskog lanca?

Milan Jovičić
Autor 2.1.2018. u 11:24

Denis Zvizdić, nova karika kriminalnog aluminijskog lanca?

Piše, Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija / bivši inžinjer Aluminija /

 

Kada se na izmaku stare godine, saniraju analize događaja u njoj, našoj javnosti je pored već poznatih saznanja, mnogo toga ima  nepoznatog.

Davno su prošla vremena, vojne agresije i sa zapada i sa istoka, na našu zemlju, na grad Mostar i njegove građane, kao i na firmu Aluminij i njegove radnike, nehrvate.

Iz tih vremena, ostao nam je jasan stav, jednog od agresora, „oca nacije„ i Poglavnika,  Franje Tuđmana, koji i javno izjavljuje:

Upravo smo  ostvarili naš zacrtani san da ovaj naš strateški interes bude ostvaren i da Aluminij u Mostaru bude naš hrvatski. To su ostvarili naši bojovnici i vi svi zajedno, te vam čestitam na tome“ (citat završen).

Da li je Aluminij ratni plijen (citat iz avgusta 1997 godine)?

Predsjednik njihove famozne  Herceg- Bosne i Federacije, Vladimir Šoljić:

“Najteža bitka je dobivena zahvaljujući našim bojovnicima koji su, ne štedeći sebe, obranili ovaj kombinat i omogućili da mi danas možemo raditi ovo što radimo“ (završen citat).

Generalni direktor firme i najveći kriminalac, uzurpator  i diskriminator na nacionalnoj osnovi, Mijo-Mišo Brajković:

“Aluminijski kombinat se ponovo pokreće za interese samo jednoga naroda i postrojbi HVO-a“ (citat završen ).

Dakle, tih godina, ovim stavovima je sve rečeno i za naredni period, za našu radničku dugogodišnju bitku, da se radnicima nehrvatima, obespravljenim radnicima, Bošnjacima i Srbima, povrate i neka osnovna radnička prava ili neko adekvatno obeštećenje. Pune 22 godine, kod domaćih vlasti i međunarodne zajednice, uzaludni su bili svi naši vapaji, iako je firma koju smo zajednički stvarali i održavali, imala 100% državni kapital. 

Nažalost, kako je to i našoj  javnosti poznato, ne samo da naša vlast u Federaciji, niti je mogla ući kroz kapije ove firme, sve do novembra 2013 godine, niti su je ovi agresorski elementi apsolutno i priznavali, kao državnu vlast. Isto tako, javno i još više podlo, mučki, lopovski, kriminalno, podanički i uliznički, ista ova vlast, od svih premijera i njihovih vlada; od Bičakčića, Hadžipašića, Brankovića i inih, do  Nermina Nikšića i Fadila Novalića, koketirala je sa čelnicima Herceg Bosne, nacionalističkom i neofašističkom strankom HDZ-om i njihovim čelnicima, sa ciljem rasturanja državne imovine i njene podjele, po već čuvenom principu;  “Ko je šta jamio, jamio je„ a sve na štetu i nas radnika, nehrvata, kao i interesa sopstvene države, Bosne i Hercegovine.

Evo, upravo, potkraj stare godine, veoma perfidno i tajnovito, naš Denis Zvizdić, kao premijer Vijeća ministara i njegova Vlada, postaju još jedna karika, lopovsko – kriminalnog aluminijskog lanca.

Na osnovu saznaja, nekih informativnih medija, još ranije sam načuo, da se nameće pitanje oslobađanja carina, za uvoz nelegiranog aluminija, ovoj firmi, što je svakako jedan kriminalan čin, sa kojim se trebaju pozabaviti odgovarajući organi pravosudnog sistema, a javnost treba da  sazna punu istinu.

Na vrijeme sam reagovao, upućujući i sljedeće pismo, gospodinu Denisu Zvizdiću i njegovoj Vladi:

Gospodine Denisu Zvizdiću, ne budi  nova karika, kriminalnog, aluminijskog lanca?

Hej, Srbine Mirko Šaroviću, da li te je „lukavi latin„ Bevanda, uključio u kariku kriminalnog aluminijskog lanca. Nije ti jasno bilo, kao i tvome, guslaru iz Laktaša, da se radnici srpske nacionalnosti (njih oko 1000), već 22 godine bore za svoja prava, oduzeta okupacijom Aluminija, od strane bojovnika HDZ-a i njihovih čimbenika.

Da li je to samo nastavak, kriminalnog odnosa svih premijera u Bošnjaka, od Bičakčića do Novalića, da se pod pritiskom i uticajem tih vaših čimbenika iz HDZ-a, pravite slijepci, kod očiju i bez očiju?

Zašto se nikada niste upustili u analizu stanja bilansa firme Aluminij, kao i kriminalnih radnji iz perioda Mije Brajkovića i njegovih saradnika. Da li vam je i poznato, da je borac za „državu i čovjeka”, taj crvenkasti ublehaš, Nermin Nikšić, podario kriminalcu Miji Brajkoviću, tih 44% kapitala, da obešteti svoje Hrvate, obilatim dionicama, da ućutka Bošnjake sa po mizernih sedam dionica, a Srbima je ostavio „duplo golo„, ministre, Mirko Šaroviću.

Ministri Bevanda i Šarović stali iza inicijative za ukidanjem carine na nelegirani aluminij.

Kako se naslućuje, sada želite, da kao posljednju kariku kriminalnog lanca, želite da uvedete i gospodina Denisa Zvizdića, praveći se i dalje „mutavi„ kao preostali vlasnici kapitala od 44%, po preporukama i Fadila Novalića, koji je već dokazani učesnik tih kriminalnih odnosa u Aluminiju, dodjeljujući cjeloviti upravljački staus ove firme, čimbenicima HDZ-a.

Čiji li su problem, obespravljeni radnici i njihovo obeštećenje, posebno radnici srpske nacionalnosti, ukoliko se „slijepi vođa # Fadil Novalić i njegov, potrčko ili ulizica Nermin Džidić i dalje budu ponašali, kako se ponašaju, kao i svi njihovi prethodnici.

Zaista, ukoliko vam ovom prilikom ne pomognu Rusi, ambasador Petar Ivancom i neka njihova mafijaška firma, koji bi i poklopili firmu Aluminij, u nelegalnoj privatizaciji, kako se pokušavalo u mnogim aktivnostima, u prethodnom periodu.

Konačno, vi pozlatite firmu Aluminij, kako ste je i svojatali u prošlim vremenima, kao lažnog „hercegovačkog diva„, pored evidentnog gubitka preko četvrtinu milijarde maraka, kako bi to sve i stavljali pod tepih, ali morate obeštetiti obespravljene radnike, posebno Srbe i donekle i Bošnjake.

Ovom prilikom, želim, da upozorim i premijera Vijeća ministara, gospodina Denisa Zvizdića, da bude veoma obazriv, da ne nasjeda na vaše prljave igre i smicalice, za sve aktivnosti vezane za firmu Aluminij, a posebno na ukidanju ovih carinskih povlastica, beneficiranim isporukama električne energije, kao i potencijalnih ruskih uticaja na ekonomiju naših dobara.

Kako je, ovih dana i premijer Vlade HNK, gospodin Herceg, boravio u firmi Aluminij, te izjavio: “Vlada FBiH mora pozicionirati Aluminij kao strateško poduzeće.” 

Herceg: „Vlada FBiH mora odmah prepoznati i pozicionirati Aluminij kao svoje strateško poduzeće i na taj se način odrediti u svojemu odnosu prema ovoj tvornici. Ne samo na gospodarskomu polju, nego kao ozbiljan, zapravo jedan od vitalnih činitelja stabilnosti i na ukupnom socijalnom, pa i političkom planu. Vlada FBiH mora odmah prepoznati i pozicionirati Aluminij kao svoje strateško poduzeće i na taj se način odrediti u svojemu odnosu prema ovoj tvornici koja je najvećim izvoznikom u državi, generatorom novih radnih mjesta, o kojoj ovisi 40-tak tisuća ljudi, koja ima ozbiljan udio u BDP-u država okruženja, konzumira gotovo petinu ukupne državne potrošnje električne energije, itd… „/ završen citat /

Kakve li ironije i prisutnog cinizma, da se poslije silne pljačke državne imovine, diskriminacije radnika, nehrvata, ove firme, oslobađanjem od carinski obaveza za nelegirani aluminij, ovi čelnici Herceg Bosne, sada ovako bezobrazno i ironično, podruguju na strateški interes ovoga „poduzeća„ za istu ovu vlast i državu, kojoj godinama i nisu dozvoljavali, pojavu na njenim kapijama.

Ovom prilikom, direktor Aluminija, gosp. Gadžić, izjavljuje: „Nova carinska suspenzija početak je državne skrbi za njezina strateška poduzeća. 

“Odluka Vijeća ministara BiH kojom je, s ciljem poticanja rasta proizvodnje i povećanja međunarodne konkurentnosti za čak 250 domaćih poduzeća, suspendirano niz carinskih pristojbi, naišla je na neočekivan napad u dijelu medijskoga prostora, usmjeren protiv suspendiranja carine na uvoz nelegiranoga aluminija. Predmetna je carinska stopa suspendirana na inicijativu Aluminija d.d. Mostar koju su, kroz proteklih godinu dana, podrobno raščlanili na svim razinama vlasti i, na koncu, podržali ministri i s federalne i s državne razine, prepoznavši izvrstan gospodarski potencijal i nikakovu štetu za državni interes„ / završen citat /.

Aferim, gospodine Denisu Zvizdiću, da si se i ti konačno uključio u ovaj kriminalni lanac, te si počeo „skrbiti„ i ovakve firme, iz prošlosti agresorske i diskriminatorske, ogledalo Herceg Bosne i njenih čimbenika. Da li je ovaj tvoj doprinos i neka novogodišnja čestitka za postojeću Herceg Bosnu, kojoj ste, nažalost i vi Bošnjaci u vlasti, obilato služili i kumovali?

Da li si, gospodine Denisu Zvizdiću i zvanično objavio ovu vašu odluku, ili je javnost primorana o tome saznavati putem javnih informativnih medija?

Mnogo je toga, godinama od Dejtona, na ovamo, skrivano od javnosti, veličao se „Hercegovački div„ dok nije postao i najveći gubitaš u državi, zvanoj Bosna i Hercegovina, od preko četvrtine milijarde maraka, kada pada na koljena. Nastavite mu isporuku i električne enrgije, po povoljnim cijenama, jer kao strateško „poduzeće„ zaslužuje i beneficirani status, kako bi na isti način u crno zavio i vaše javno, mislim na SDA, kojoj pripadaš, preduzeće, tzv. Elektroprivredu BiH, jer iza vas su vaši glasači, gređani, koji će se pobrinuti za pokrićem svih ovih, vaših mahinacija, gubitaka i sličnih, tajnovitih radnji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Milan Jovičić
Autor 2.1.2018. u 11:24