Deutsche Telekom traži otkaze u HT-u

Autor/ica 9.5.2011. u 04:59

Deutsche Telekom traži otkaze u HT-u

Novi izazovi pred Ivicom Mudrinićem/PXL

 

 

Iako u Hrvatskoj DT bilježi bolje rezultate nego na većini drugih tržišta, od HT-a očekuje dodatne rezove

Deutsche Telekom, većinski vlasnik Hrvatskog telekoma, postavio je kao jedan od strateških ciljeva u idućem razdoblju smanjiti broj radnika u Hrvatskoj, doznaje Poslovni dnevnik. U tromjesečnom izvješću DT-a navodi se da se rezanje troškova mora nastaviti i u broju radnika. No nema spomena kad i koliko se radnika iz HT-a planira otpustiti.

 Tisuću otkaza
Uprava HT-a već je u siječnju najavila da planira otpustiti 300 radnika, dodajući da je očekivan prosječni trošak otpremnina 350.000 kuna, što je ukupno oko 105 milijuna kuna. HT u svom tromjesečnom izvješću navodi da ima 6267 radnika za čiji je rad lani izdvojio ukupno 292 milijuna kuna. Sindikati pak očekuju da bi kompanija u iduće tri godine mogla nastaviti dijeliti otkaze istim tempom. Drugim riječima, za tri godine HT bi mogao imati oko 5000 radnika, dok ih danas ima više od 6000. Koliko je DT odlučan u svojim očekivanjima svjedoči i prošlotjedni izbor novog predsjednika Nadzornog odbora HT-a Andreasa Mölicha, čija su specijalnost upravo ljudski resursi. Da to nema mnogo veze s kvalitetom postignutih rezultata HT-a ukazuje usporedba neto dobiti koju su u prva tri mjeseca ove godine imali HT i DT.

I dok je DT, koji je ujedno najveći europski operater, zabilježio pad neto dobiti od 37,4 posto, na 480 milijuna eura, samo je HT imao neto dobit od 47 milijuna eura ili gotovo desetinu ukupne neto dobiti koju je iskazao DT. Poslovanje na Balkanu, osobito u Rumunjskoj i Grčkoj, te u SAD-u gdje je T-Mobile USA gubio korisnike glavni su krivci za pad dobiti DT-a u prva tri mjeseca ove godine. Kako prenosi Bloomberg, analitičari su očekivali da će neto dobit biti oko 572 milijuna eura. Prihod DT-a pao je za 9,8 posto, na 10,83 milijarde eura, a operativna dobit pala je za 6,7 posto, na 3,43 milijarde eura. U svom priopćenju DT pojašnjava da je u tijeku nekoliko procesa restrukturiranja poslovanja posebno u SAD-u i Velikoj Britaniji. Predsjednik Uprave DT-a Rene Obermann navodi da kompanija planira čvrsto slijediti novu strategiju. “Planirana prodaja tvrtke T-Mobile USA označava za nas početak nove ere”, ističe Obermann.

HT među najboljima
DT u izvješću navodi da je Hrvatski telekom uspješno proveo integraciju T-Mobilea i T-Coma u jednu tvrtku. Nadalje, hvali mobilno poslovanje u Hrvatskoj zbog ukupnog rasta broja korisnika na tri milijuna, kao i rasta broja pretplatnika koji su izdašniji potrošači. S izuzetkom poljske i češke operacije, HT je imao najmanji pad prihoda u DT grupi tijekom prvog tromjesečja od 4,1% te je uz DT-ovu češku operaciju najbolje očuvao svoju operativnu dobit. Uz mobilni porez i nedostatne rezove troškova DT se požalio i na nepovoljan tečaj kune.

Nova strategija

Utvrđivanje u Europi
DT planira ojačati svoje operacije u Europi gradnjom brzih optičkih i mobilnih mreža. Na to operatera tjeraju ne samo želje Uprave već i činjenica da će prodajom tvrtke T-Mobile USA ponovno većinu prihoda ostvarivati u Njemačkoj. U ovom trenutku gotovo 60% prihoda DT generira u inozemstvu, a nakon planirane prodaje poslovanja u SAD-u za 39 milijardi eura 60% prihoda dolazit će mu iz Njemačke. Zato će već ove godine DT u optičku infrastrukturu u Njemačkoj uložiti 10 milijardi eura, a slično planira i u drugim zemljama.

Poslovni.hr

 

Tagovi:
Autor/ica 9.5.2011. u 04:59