Digitalni susret: 25 godina Srebrenice – Sjećanje. Pravda. Pomirenje

tačno.net
Autor 7.7.2020. u 09:02

Digitalni susret: 25 godina Srebrenice – Sjećanje. Pravda. Pomirenje

Parlamentarna skupina Savez 90/Zeleni iz njemačkog Bundestaga organizirala je digitalnu komemoraciju pod naslovom “Srebrenica: 25 godina poslije – Sjećanje. Pravda. Pomirenje” 

11. jula navršava se 25 godina od genocida u Srebrenici. U julu 1995. bosansko – srpske trupe zauzele su grad i ubile preko 8 000 bošnjačkih muškaraca i mladića. Do danas nisu pronađene sve masovne grobnice. Najveći zločin protiv ljudskosti u Evropi nakon završetka Drugog svjetskog rata dogodio se pred očima svjetske javnosti – užasni promašaj evropske politike i Ujedinjenih nacija. Za vrijeme rata u Bosni više od 100 000 hiljada ljudi izgubilo je život. Desetine hiljada žena i djevojaka su sistematski silovane i seksualno zlostavljane.

I 25 godina nakon Dejtona mržnja i nacionalizam ne pripadaju prošlosti. Do danas nema nikakve zajedničke politike sjećanja. Do danas se veliki dio stanovništva definiše preko nacionalne pripadnosti. Do danas se na mnogim mjestima ratni zločinci slave kao heroji. Do danas političari slijede tadašnje ratne ciljeve: stvaranje navodnih etnički čistih oblasti.

Mi za ovu godišnjicu hoćemo da mislimo na žrtve i damo riječ ljudima koji se na različite načine zalažu za pravdu i izmirenje. Koji imaju hrabrosti da prerade brutalne ratne zločine umjesto da ih negiraju i da optužuju ratne zločince umjesto da ih glorificiraju. Koji imaju hrabrosti da podignu svoj glas umjesto da se zastraše od neprijateljskih napada. Koji imaju hrabrosti da riskiraju svoj život da bi spasili život drugoga.

Svima njima pripada naše priznanje, naša zahvalnost i naša podrška. Za frakciju zelenih u Bundestagu su sjećanje, pravda i pomirenje važni elementi za to da se takvi ratni zločini i zločini protiv čovječnosti ne zaborave i da se ne ponove.

Cijeli program možete pogledati na ovom linku:

 https://www.gruene-bundestag.de/termine/25-jahre-srebrenica-erinnern-aufarbeiten-aussoehnen

U programu su sudjelovali:

Claudia Roth MdB – Potpredsjednica njemačkog Bundestaga -Savez 90 / Zeleni u Bundestagu

Video poruka iz Beograda, Srbija

Nataša Kandić – Aktivistica za ljudska prava i osnivačica Fonda za humanitarno pravo (u Srbiji i na Kosovu) za kompletnu dokumentaciju o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti počinjenim u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih.

U razgovoru: Serge Brammertz – Glavni tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za ad hoc krivične sudove, od 2008. do 2017. Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Margarete Bause MdB – Portparolka za ljudska prava i humanitarnu pomoć – Savez 90 / Zeleni u Bundestagu

Video poruka iz Zenice, Bosna i Hercegovina

Sabiha Husić – Aktivistkinja za ljudska prava i direktorica Medica Zenica, organizacije za ženska prava preživjelih od seksualnog ratnog nasilja.

Čitanje: Saša Stanišić – Pisac, rođen u Višegradu, dobitnik je nagrade German Book 2019

U razgovoru: Saša Stanišić i Manuel Sarrazin MdB – Portparol politike Istočne Evrope
Savez 90 / Zeleni u Bundestagu

Video poruka iz Mostara, Bosna i Hercegovina

Štefica Galić – Aktivistica za ljudska prava i novinarka. Zajedno sa suprugom spasila je živote mnogim Bošnjacima u ratu u Bosni.

Završna riječ

Annalena Baerbock MdB  – Savez 90 / Zeleni u Bundestagu

Preveo: Ešref Zaimbegović

gruene-bundestag.de

tačno.net
Autor 7.7.2020. u 09:02

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija