Do kraja novembra u BiH prijavljeno 23.000 ilegalnih migranata

tačno.net
Autor 3.12.2018. u 16:13

Do kraja novembra u BiH prijavljeno 23.000 ilegalnih migranata

Najviše migranata došlo je iz Pakistana – 7.644, iz Irana 3.583, Sirije 2.852, Avganistana 2.760, Iraka 2.077 i Libije 849, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Ministarstvo bezbjednosti u saradnji sa nadležnim institucijama i agencijama preduzima radnje u skladu sa Akcionim planom hitnih mjera i zaključcima Vijeća ministara.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i dalje pružaju podršku Graničnoj policiji BiH u obavljanju poslova nadzora granice, a kao prihvatni centri za smještaj migranata u pripremi su objekti bivše fabrike “Bira” i lokacija bivšeg Đačkog doma “Borići” u Bihaću.

Jačanje granice BiH, kapaciteta Službe za poslove sa strancima i Sektora za migracije, te realizacija Sporazuma o readmisiji, jačanje kapaciteta u oblasti azila i borba protiv krijumčarenja migranata i dalje ostaju prioriteti BiH.

Vijeće ministara usvojio je i izvještaj o prihvatu i integraciji državljana BiH koji se vraćaju u ovu zemlju po osnovu Sporazuma o readmisiji za period od 1. januara do 31. decembra 2017. godine.

Tokom izvještajnog perioda u BiH je na osnovu Sporazuma o readmisiji vraćeno 1.485 lica, uglavnom iz najranjivijih socijalnih kategorija.

Za njih 966 nije poznato mjesto rođenja, kao ni posljednje prebivalište, a u dva slučaja radilo se o djeci bez roditeljskog staranja, dok je pet osoba zatražilo smještaj u Readmisionom centru u Mostaru.

Vijeće ministara zadužio je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH da razvija i unapređuje sistem koordinacije svih uključenih institucija i organizacija, te da o napretku u ovoj problematici periodično izvještava Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu BiH.

klix.ba

tačno.net
Autor 3.12.2018. u 16:13