Documenta podnijela kaznenu prijavu za zločin u Uzdolju kod Knina tijekom Oluje

tačno.net
Autor/ica 4.8.2017. u 17:02

Documenta podnijela kaznenu prijavu za zločin u Uzdolju kod Knina tijekom Oluje

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

DOCUMENTA – Centar za suočavanje s prošlošću podnio je danas sjedištu Državnog odvjetništva kaznenu prijavu za zločine počinjene u Uzdolju kod Knina i obližnjim zaseocima od 5. do 8. kolovoza 1995.

Prijava protiv trojice pripadnika HV-a

Documenta u prijavi navodi da su trojica pripadnika hrvatskih vojnih snaga, 6. kolovoza 1995. u selu Uzdolje kod Knina zatekli osmero bespomoćnih, bezopasnih i vremešnih srpskih civila.

“Nakon zastrašivanja, psovki i prijetnji jedan od vojnika je iz automatske puške pucao na skupinu starica i staraca i tom prilikom usmrtio Milicu Šare, rođenu 1922, Stevu Berića, rođenog 1933, Janju Berić, rođenu 1932, Đurđiju Berić, rođenu 1916, Krstu Šaru, rođenog 1931, Miloša Ćosića, rođenog 1923. i Jandriju Šaru, rođenog 1932. Jedna je osoba preživjela te uspjela pobjeći u obližnju šumu. Sava Šare, rođena 1922. ubijena je na kućnom pragu.

Istog dana, nepoznati pripadnici HV-a u Vrbniku, jednom od zaseoka tadašnje općine Orlić, 6. kolovoza 1995. ubili su civile Lazu Damjanića, rođenog 1933./34. i u zaseoku Zarići 28-godišnjeg Predraga Zarića”, navodi Documenta.

Predlažu istragu i podizanje optužnice

U prijavi podsjećaju i da je prvostupanjskom presudom Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (MKSJ) utvrđeno da su, u tadašnjim općinama Donji Lapac, Ervenik, Gračac, Kistanje, Knin i Orlić, pripadnici Hrvatskih oružanih snaga i Specijalne policije počinili više od 40 ubojstava i djela nehumanog i okrutnog postupanja.

“Prvostupanjskom presudom (Ivan Čermak) i pravomoćnom presudom od 16. studenog 2012. oslobođeni su krivnje Ante Gotovina i Mladen Markač, a MKSJ je nastavak kaznenog progona za nedvojbeno počinjena kaznena djela ostavio pravosuđu u Hrvatskoj. Nadležna državna odvjetništva podigla su tek tri optužnice, dok su hrvatski sudovi do sada donijeli dvije pravomoćne presude za ratne zločine”, navodi Documenta u prijavi.

Državnom odvjetništvu Documenta predlaže da na temelju njihove kaznene prijave prikupe potrebne obavijesti i dokaze, a nakon toga da se protiv nepoznatih počinitelja provede istraga i podigne optužnica.

index.hr

tačno.net
Autor/ica 4.8.2017. u 17:02