„Dodik-banke“

Edin Osmančević
Autor 12.1.2018. u 16:53

Izdvajamo

  • Dodiku i ostalom kriminalnom miljeu se „hoće“ jer je stvoren poslušnički mentalitet građana i kult-sistem ličnosti koji ne samo da je onemogućio opštu pljačku već stvara planove da to nastavi „legalno“ nakon izbora 2018. godine. Spas nas sviju je odlazak Dodika i svih kriminalizovanih političara po principu spojenih posuda kako u RS-u tako i Federaciji BIH.

Povezani članci

„Dodik-banke“

Foto: BN

Čini se da ni građani neće još  „progledati“ jer oni više vole  „pozorišta u svojoj kući“. Živjeće se od lažnog patriotizma sve dok jaganjci ne utihnu i crijeva počnu da krče!

Sve Dodikove banke kao što je to nekad bila i Dafina banka imaju puno toga zajedničkog. Osim što počinju sa „D“  propale su ostavljajući iza sebe veliki broj opljačkanih štediša i ogromnu štetu. Možda je to i u kontekstu dana „D“  koji je i najavljivao katastrofu!

Za Dafinu Milanović šira javnost u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji  čula je prvi put 9. oktobra 1991. godine, kada postaje predsjednica „Dafiment banke“ koja građanima počinje da nudi kamate na štednju čak do 160 odsto za mesec dana. Ona je osnivala „Dafiment banku“, oktobra 1991. bez ijednog dinara osnivačkog uloga. Pošto sam u to vrijeme bio u Beogradu slušao sam bajke o ovoj ženi a kilometarske kolone naivnih građana su se protezale ulicama Beograda. Ljudi su uzimali svoje poslednje devize ispod madraca vjerujući da će im ona donijeti dobru zaradu. Slušajući radio dobro se sjećam da su njemački finasijski stručnjaci upozoravali da se radi o najobičnijoj prevari jer nijedna banka ne bi preživjela sa štednim kamatama od 15 % na uloge štediša.

dafina1

Foto: sr-rs.facebook

Ta bajka o lakoj zaradi, u koju su građane uvjeravili državni mediji sa vijestima o „srpskoj majci“, potrajala je do 1. maja 1993., kada je objavljen bankrot. Nakon toga je ostalo oko 150.000 prevarenih štediša. Tek kasnije je otkriveno da je „Dafiment banka“ bio državni projekat iza kojeg je stajao prvi bankar Srbije Slobodan Milošević. Tim „projektom“ od građana Srbije je uzeto, prema nalazu komisije Narodne banke Srbije, više od 450 miliona njemačkih maraka. Dug prema prevarenim građanima počela je da vraća držva od 2002. a da ga još nije vratila. Tek kada je bila suočena sa ozbiljnim optužbama, ona je za propast banke i smrt sina, ćerke i supruga u saobraćajnoj nesreći u Mađarskoj 1992. optužila Slobodana Miloševića. Osim njega optužila je i tadašnjeg guvernera Narodne banke Jugoslavije pokojnog Borislava Atanackovića, tvrdeći da je po Miloševićevim nalozima diktirao poslovnu politiku „Dafiment banke“. Među čelnicima nekadašnjeg režima koje je optužila Dafina Milanović su tadašnji predsednik Vlade Radoman Božović, tadašnji direktor CIP Milutin Mrkonjić, tadašnji direktor ŽTP Milomir Minić i Mihalj Kertes, jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića koji je bio šef obezbijeđenja „Dafiment banke“. Umrla je 2008.  stara 60 godina.

photo-srbija-licnosti-milosevic_slobodan-Slobodan_Milosevic_33_u_168737521

Foto: RFE/RL

Da je naivnost građana sa prostora Balkana van svake pameti pokazuje i slučaj u manjem BiH entitetu RS-u. O Balkan Investment Banci, Banci Srpske, Bobar banci i Pavlovića banci već se sve zna. Stotine miliona maraka su nestale, istrage su prekinute zbog veza političke i pravosudne mafije a oni koji su direktno odgovorni za pljačku drzave i naroda još uvijek su na slobodi. Podsjetiomo i da je tokom mandata glavnog državnog tužioca Gorana Salihovića propala istraga protiv Milorada Dodika u predmetu Hypo Banka gdje je bio osumnjičen zajedno sa Kurtom Makulom, tadašnjim direktorom Hypo Banke u Banja Luci. Pored Republike Srbije i Tužilavtva BiH  koja štiti kriminal Dodika, RTRSa je odličan paravan koji širi spin o „zavjeri“ protiv njega koju sprovodi Mektić, „muslimansko“ Sarajevo i „strani plaćeni ambasadori“. Dakle ista taktika koju je i Milošević upotrebljavao a naivni građani vole da im se ponavlja!

Dodiku i ostalom kriminalnom miljeu se „hoće“ jer je stvoren poslušnički mentalitet građana i kult-sistem ličnosti  koji ne samo da je onemogućio opštu pljačku već stvara planove da to nastavi „legalno“ nakon izbora 2018. godine. Spas nas sviju je odlazak Dodika i svih kriminalizovanih političara po principu spojenih posuda kako u RS-u tako i Federaciji BIH.

Čini se da ni građani neće još  „progledati“ jer oni više vole  „pozorišta u svojoj kući“. Živjeće se od lažnog patriotizma sve dok jaganjci ne utihnu i crijeva počnu da krče!

Edin Osmančević
Autor 12.1.2018. u 16:53