Dom naroda raspravlja o izdvajanju novca za oktobarske izbore, HDZ i SNSD protiv

G.M.
Autor 23.5.2022. u 13:21

Dom naroda raspravlja o izdvajanju novca za oktobarske izbore, HDZ i SNSD protiv

Foto screenshot youtube

U Sarajevu se održava sjednica Doma naroda Parlamenta BiH na zahtjev Kluba bošnjačkih delegata da bi se osigurala novčana sredstva za Opšte izbore u BiH 2. oktobra.

Ovaj klub predložio je da Dom naroda donese zaključak kojim se nalaže ministru finansija Vjekoslavu Bevandi i Vijeću ministara BiH, da u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, na prijedlog Centralne izborne komisije, donesu Odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 miliona KM.

 

Podsjetimo da je prijedlog odluke da se iz akumuliranih sredstava izdvoji 12,5 miliona KM za izbore blokirao HDZ-ov ministar finansija u Vijeću ministara Vjekoslav Bevanda.

Delegat Amir Fazlić posjetio je da BiH već drugu godinu zaredom nema budžet. Institucije se finansiraju na osnovu odluka o privremenom finansiranju koje se donose u odnosu na budžet za 2020.

On je kazao da nema zakonskih prepreka da se usvoji predložena odluka u Vijeću ministara BiH.

Dušanka Majkić iz SNSD-a kazala je da Dom naroda nema nadležnost da naloži Vijeću ministara da izdvoji ova sredstva, te da ovu sjednicu nije ni trebalo sazivati.

Ona je podsjetila da su predstavnici RS-a predložili više rješenja, odnosno načina da se osigura novac za izbore.

Lidija Bradara iz HDZ-a rekla je da bi usvajanjem ove odluke Vijeće ministara prekršilo zakon, što je odranije stav HDZ-a kao i obrazloženje ministra Bevande zbog čega nije podržao odluku.

Inače, u zahtjevu se podsjeća da je Izbornim zakonom BiH propisano da sredstva za provođenje izbora treba da budu obezbijeđena budžetom BiH u roku od 15 dana od raspisivanja izbora, odnosno najkasnije 19. maja.

Prijedlogom zaključka predviđa se da Dom naroda naloži Vijeću ministara donošenje odluke o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 miliona KM na ime rashoda Centralne izborne komisije BiH za održavanje ovogodišnjih opštih izbora.

Klix.ba

G.M.
Autor 23.5.2022. u 13:21