„Don’t cry for me Sarajevo – Susan Sontag u Sarajevu“

Sanela Gojak
Autor 23.4.2019. u 11:27

„Don’t cry for me Sarajevo – Susan Sontag u Sarajevu“

Premijera dokumentarnog filma „Don’t cry for me Sarajevo – Susan Sontag u Sarajevu“ u režiji Nihada Kreševljakovića održana je sinoć (22. aprila) u Pozorištu mladih u Sarajevu u okviru ovogodišnjeg programa Modul Memorije.

U opkoljenom Sarajevu 1993. godine Susan Sontag je upravo u ovom pozorištu režirala Beckettov komad „Čekajući Godoa.“

U dokumentarcu koji je dobio ime zahvaljujući poruci na kojoj je Susan Sontag, na prijedlog umjetnika Bojana Hadžihalilovića, napisala Don’t cry for me Sarajevo – Susan Sontag u Sarajevu“, Hadžihalilović kao jedan od sudionika filma je pričao o vremenu provedenom u opkoljenom Sarajevu tada kad je Sontag stvarala umjetnost skupa sa sarajevskim glumicama.

Haris Pašović, Admir Glamočak, Izudin Bajrović, Sead Bejtović, Pjer Žalica, Lejla Hasanbegović, Mustafa Mustafić,  Ognjenka Finci, Lejla Pašović  i drugi sudionici ovog dokumentarca su pričali svoje intimne priče o ratu, o umjetnosti koja je tada nastajala, o Susan Sontag.

Sarajevo je u ratu imalo svoju kulturnu scenu pored svakodnevne borbe za preživljavanje.

Susan Sontag je, kako su naveli iz Festivala MESS,  sa razlogom postala počasna građanka Sarajeva. Ona je uvijek ukazivala na to da su fenomen tog ratnog vremena ustvari bili ljudi sa kojima je ona radila.

Susan Sontag, osoba koju su nazivali posljednjom intelektualkom, bila je jedna od rijetkih koja je shvatila da je ono što se odvija u Sarajevu početak jednog novog vremena, te je među prvim rekla da se u Bosni odvija genocid koji svijet mora zaustaviti. Kroz priču o njoj govorimo o nama i kroz priču o nama govorimo o njoj.

Susan Sontag je preminula 28. decembra 2004. godine u New Yorku.

Skupština Kantona Sarajevo je 2009. godine donijela odluku da Trg ispred Narodnog pozorišta bude preimenovan u “Pozorišni trg – Susan Sontag”.

Sanela Gojak
Autor 23.4.2019. u 11:27