Dotaknuli smo dno, kreće oporavak

Autor 18.3.2011. u 05:26

Dotaknuli smo dno, kreće oporavak

Tržište komercijalnih nekretnina u Hrvatskoj za razliku od ostalih zemalja u regiji dotaknulo je dno i ove godine počinje oporavak, i to uz sadašnje, snižene cijene. Jedini segment koji neće zabilježiti oporavak i novi investicijski val je stanogradnja, ali ni tu se ne očekuje daljnji pad cijena. Zaključak je to najnovijeg istraživanja međunarodnoga nekretninskoga konzultanta Colliers Internationala, što su ga proveli u 12 zemalja u regiji.

Hrvatska u fokusu
“Stranim investitorima je jugoistočna Europa novi fokus, a Hrvatska je tu prioritetno mjesto za ulaganje. Bilježimo znatno veće zanimanje i rad na pripremi novih projekata”, kaže Vedrana Likan, direktorica Colliersa Hrvatska. U Colliersu kažu da su banke ipak počele financirati nove projekte, čak i u stanogradnji, dok su kriteriji predzakupa ublaženi za urede i trgovačke centre. Izvjestan ulazak Hrvatske u Europsku uniju, bilo 2012. ili 2013. godine, stranim investitorima je signal smanjenog rizika i pokušat će zauzeti pozicije prije nego se to dogodi. Cijene zakupa koje su u uredskim prostorima do kraja prošle godine pale od 10 do 15 posto uz i dalje visoku popunjenost od 93 posto ne bi se trebale mijenjati. Na promjenu cijena u tom segmentu neće utjecati ni novih 80.000 četvornih metara koji će do kraja godine biti izgrađeni u zagrebačkim projektima “Green Gold” i “Sky Office”. Prosječna cijena zakupa nakon pada od 10 do 15 posto sada iznosi oko 15 eura za četvorni metar mjesečno. “Ipak se očekuje i dolazak stranih predstavništva u Hrvatsku i širenje postojećih s novim poslovnim ciklusom koji započinje”, kaže Nenad Peris iz Colliersa.

Novi objekti imaju već unaprijed ugovorene zakupce poput PBZ-a, Dalekovoda i Zagreb-Montaže. U Hrvatskoj će uskoro urede početi graditi i strani “developeri” koji su odgađali spremne investicije te će se pojaviti novi, kažu u Colliersu, pozivajući se na svoje klijente. Osim toga uredski prostori više se neće dijeliti samo na klasu A, B i C. Nova sistematizacija će uključiti kvalitetu prostora i lokaciju, pa ćemo tako dobiti prostore AA ili AB. “To je dokaz da tržište sazrijeva. Cijena između tih potkategorija će varirati oko 10 posto”, zaključuje Peris. Unatoč uvriježenu mišljenju o previše trgovačkih centara u Colliersu smatraju da u Zagrebu novi centri poput Ikee, City Centra One i Buzina neće narušiti tržište. Razlog je dolazak novih brendova te to što u Zagrebu ima samo pet velikih centara po međunarodnim standardima.

Spas u novim brendovima
“Švedski H&M u Hrvatskoj samo ove godine planira otvoriti pet trgovina iako im je inače politika da prvu godinu na novo tržište ulaze samo s jednim objektom. Tako razmišljaju i ostali koji sada koriste povoljne prilike za ulazak”, kaže Likan. Cijene zakupa u trgovačkim centrima su do kraja 2010. godine prosječno pale 20 do 25 posto. Iako ovise o poziciji i veličini, grubi bi prosjek, prema Colliersu, bio oko 20 eura za četvorni metar mjesečno. Njihova promjena se također ne očekuje. Ove bi se godine inače trebali početi graditi barem dva logistička centra pored Zagreba, pa bi i to nerazvijeno tržište trebalo doživjeti oporavak. Iako će biti i novih projekata, stanogradnja ne treba očekivati oporavak, a Vladini poticaji neće preokrenuti tržište, kažu u Colliersu. Inače, prosječna tražena cijena stanova u Zagrebu je nešto niža od 1900 eura. U Colliersu također očekuju nastavak ulaganja stranih fondova u preuzimanje već gotovih objekata. Lani su napravljene transakcije vrijedne 320 milijuna eura.

Pokretač oporavka trebali bi biti strani investitori, 'olabavljeni' uvjeti banaka i približavanje EU

Pokretač oporavka trebali bi biti strani investitori, ‘olabavljeni’ uvjeti banaka i približavanjeEU

Tagovi:
Autor 18.3.2011. u 05:26

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija