Dr. Nakaš: Građani moraju tužiti vlasti zbog vakcina, oni su odgovorni za smrt ljudi

Faruk Vele
Autor 27.2.2021. u 08:38

Dr. Nakaš: Građani moraju tužiti vlasti zbog vakcina, oni su odgovorni za smrt ljudi

Foto: AA

Dr. Bakir Nakaš, jedan od sarajevskih “heroja u bijelom”, naš ugledni stručnjak za javno zdravstvo, čovjek koji je od maja 1992. do marta 2013. godine bio direktor Opće (Vojne) bolnice u Sarajevu, sa žaljenjem konstatira da su, kao i u godinama agresije, građani Bosne i Hercegovine ponovo ostavljeni sami.

Dok stižu dramatični izvještaji o novom rastu oboljelih od COVID-19, popunjenim bolničkim kapacitetima, i potencijalno još težoj situaciji, a političari igraju svoje igre oko nabavke vakcina, izgleda da je najmanje bitno šta će biti sa građanima.

O svemu tome dr. Nakaš vrlo otvoreno govori za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba: Kako gledate igre oko vakcina u Bosni i i Hercegovini?

Dr. Nakaš: Mislim da su naši uvaženi lider ostavili ovo, što se kaže, da “zahošafe”. Bili su izbori, pa žalbe, priča o Izbornom zakonu, bilo ovo, bilo ono. Manipulisali su ljudima. Više su ostali bez ikakvog alata da manipulišu ljude, jer to ljude košta i zdravlja, i psihe i svega. Tako da im je ostala ova neaktivnost oko vakicna, kao rezerva, koju su sad iskoristili, jer su iscrpili sve mogućnosti da jedni druge blate.

Sad su se odjednom udružili i tvrde da su preduzeli sve mjere. Nažalost, nema nikoga da im kaže da je te mjere trebalo poduzeti u oktobru prošle godine i da je u oktobru trebalo imati tri alternative, a ne jednu. Ne, dakle, jedan COVAX, kojem se nikad ne može vjerovati, niti bilo kome. Tako smo mi vjerovali i 6. američkoj floti pa ona nije došla u Jadran, nego smo se mi morali sami braniti. Tako će biti i sa vakcinama.

Neka sami sebe tuže

Radiosarajevo.ba: U Sarajevu je jučer održan sastanak trojice članova Predsjedništva BiH sa predsjedavajućim Vijeća ministara i entitetskim premijerima o nabavci vakcina protiv koronavirusa. Čak je i zaprijećeno tužbom protiv COVAX-a. Kako to komentirate?

Dr. Nakaš: Mislim da bi bilo jako dobro da oni sami sebe tuže. To što ćemo mi tužiti COVAX i međunarodnu zajednicu, to je samo zamajavanje građana. Mislim da bi oni trebali ustati sa tužbom jedni protiv drugih. Parlament protiv Vijeća ministara, Vijeće ministara protiv Predsjedništva, Predsjedništvo protiv entitetskih vlada.

I onda to sve dati na ovaj naš Državni sud, pa da onda još jedno dvije godine imamo šou oko toga. To je sve farsa! To je samo da se zamažu oči. To je ono “mi smo uradili sve što je do nas, sad ćemo tužiti nekoga”. Pa ćemo opet izgubiti parnicu! A kad izgubimo parnicu onda ćemo davati hiljade dolara i eura. A opet iz budžeta. Neće se od njihovih plata uzimati.

Zabraniti im kandidiranje

Radiosarajevo.ba: Šta mislite o idejama da bh. građani ustanu sa tužbama protiv vlasti?

Dr. Nakaš: Mislim da ovdje postoji puni argumenti za tužbu. Ona može da ide ispred udruženja građana, ispred advokatske komore, zdravstvenih radnika koji su ostavljeni na cjedilu. Puna su usta brige o zdravstvenim radnicima, a nema jedine zaštitne mjere, a to je vakcina.

Dakle, sindikati, komora, udruženja građana za zaštitu ljudskih prava, svi oni imaju pravo, pa i obavezu, da pokrenu tužbe i da se te tužbe odnose na vladajuće.

”Mi od njih ne možemo tražiti nikakvu finansijku nadoknadu. Mi samo možemo tražiti da ih sud smijeni, da ih protjera iz politike, da im zabrane vlast, kao što su htjeli zabraniti Donaldu Trumpu u Americi. Kada bi sada neko bio pametan pa da pokrene tužbu i da traži zabranu kandidiranja svima iz vladajuće garniture, jer nisu pokazali dovoljnu svijest prema građanima u najteže vrijeme…”

Radiosarajevo.ba: Da li se predstavnike vlasti zaista može smatrati odgovornim za smrt bh. građana, posebno nakon što su vakcine postale dostupne u svjetskim okvirima?

Dr. Nakaš: Sto posto! Ne samo za smrt već za sve patnje i onih kojih su bolovali, ležali, izgubili radno mjesto, izgubili vrijeme, nisu imali plaće. Svi oboljeli, svi zaraženi i porodice svih umrlih. To su tri grupe građana za koje oni moraju da podnesu račun. Koliko će to građani shvatiti da mogu, da imaju pravo, ja ne znam, ali mislim da je krajnje vrijeme da se nešto takvo uradi.

Radiosarajevo.ba: Evo, sagledali smo situaciju u kojoj jesmo, no šta učiniti sada? Imamo novi val i porast broja zaražeih. Čini mi se da smo ponovo ostavljeni sami…

Dr. Nakaš: Nažalost mi smo opet u situaciji kao što je svijet bio početkom 20. stoljeća kada je harala Španska gripa. Kad je bila Španska gripa, nije bilo lijekova, vakcine, bile su osnovne higijensko-epidemiološke mjere. Znači, to je nama jedino preostalo. Dakle, poštivanje higijensko-epidemioloških mjera. Ali ne ovih koje propisuju razni štabovi, već da građani budu dovoljno svjesni da ukoliko se izlažu neposredno kontaktu sa potencijalno oboljelim, da će oni biti ti koji će se razboljeti, zaraziti svoje najbliže i širiti dalje infekciju.

Vrlo je bitna svijest, odgovornost za osnovne mjere. Počnimo od pranja ruku. Dakle, higijena, izbjegavanje fizičkog kontakta i ta, prokleta ili sveta, maska, kako ko hoće.

Ali ona ima svoju svrhu. Svjedočimo, recimo, da nema sezonske gripe. Niko ne govori o njoj, niko ne govori o broju zaraženih sa sezonskom gripom, oboljelih i umrlih. Iz prostog razloga što je nošenje maski direktno utjecalo na opadanje moći virusa, odnosno njegovog širenja. Ovo sve drugo, hoće li biti vakcine, preventivni lijekovi, to je nešto što nije u našem domenu, da možemo odlučivati i raditi. Nismo bivša Jugoslavija pa da sami pravimo vakcine, nismo sposobni da to radimo. Dakle, osuđeni smo na osnovne mjere…

Radio Sarajevo

Faruk Vele
Autor 27.2.2021. u 08:38