Draganu Bursaću i Uni Hajdari nagrada Bundestaga

AJB
Autor 21.5.2021. u 10:06

Draganu Bursaću i Uni Hajdari nagrada Bundestaga

Asocijacija naučnika i parlamentaraca njemačkog Bundestaga proglasila je kolumnistu iz Bosne i Hercegovine Dragana Bursaća i novinarku sa Kosova Unu Hajdari za najbolje novinare Jugoistočne Evrope.

“Nagradu doživljavam kao neku vrstu validacije rada, koja je daleko preko granica ne samo Bosne i Hercegovine, već i regije“, rekao je Bursać za Al Jazeeru Balkans, kolumnista više medija u regiji.

“Lijepo je znati da postoje ljudi koji čitaju i procjenjuju vaš rad“, dodao je.

Bursać se bavi temama suočavanja s ratnom prošlošću, kao i anomalijama u bh. društvu i regiji koje opterećuju živote građana.

Zbog svojih tekstova i javno izrečenih stavova, više puta je suočen s kritikama i verbalnim napadima, uključujući prijetnje smrću.

“U nekom mikro svijetu sam gotovo nevidljiv, govorim o entitetu Republika Srpska“, rekao je Bursać.

DOBITNIK I NAGRADE EUROPEAN PRESS PRIZE

“Ne mislim samo na nagrade, nego i u smislu medijske vidljivosti praktično ne postojim. Čovjek se nakon toga naprosto zapita da li je uopšte ispravno to što radi. Međutim, kada dobijete potvrdu, priznanje iz nekih svjetskih krugovima, i to bez bilo kakvog vašeg upliva, onda dobijete i satisfakciju da nastavite dalje.”

Bursać je dobitnik i drugih domaćih i regionalnih medijskih priznanja.

Dobitnik je nagrade European Press Prize 2018. godine u kategoriji “Mišljenje (kolumne)”, za tekst “Treće strijeljana Petra iz Konjica”, koji je objavljen na portalu Al Jazeere Balkans.

Bila je to tek druga nagrada European Press Prize koja je otišla na prostor bivše Jugoslavije, nakon što je istu nagradu 2014. godine osvojio Boris Dežulović za kolumnu objavljenu u zagrebačkom Globusu, “Vukovar, grad spomenik”.

AJB

AJB
Autor 21.5.2021. u 10:06