“Država to sam ja (fr. L’État, c’est moi), posle mene potop”

Dr. Husnija Bitić
Autor 14.8.2017. u 10:16

Izdvajamo

  • Na kraju poručujem bivšim komandantima i sadašnjim političarima, Kosova, ugledajte se malo na navedene primere, kako su se ponašali mudri političari u kritičnim trenutcima. Okrenite se budućnosti, neće biti kijamet - smak sveta, ako ne budete izabrani za premijera, predsednika ili neko drugo važno mesto. To što ste ratovali, svaka vam čast, ali to vam ne daje za pravo da lične interese stavljate iznad društvenih. Treba se naučiti i na gubljenje vlasti, to su norme demokratskog društva. Ako ste se odlučili za demokratsko društvo onda se ponašajte demokratski, poštujte one koji su glasali za vas a i one protiv vas. Računajte i na sledećim izborima, birači odlučuju. Res-public je važnija od ličnog interesa.

Povezani članci

“Država to sam ja (fr. L’État, c’est moi), posle mene potop”

Jedna od više ovakvih sednica u Skupštini Kosova, završene na ovakav način u 2016.

Izbori na Kosvu su završeni 11. juna još uvek nije konstituisan parlament, tj. nema dogovora oko zbora Predsednika Skuštine, pa tek onda za vladu i druge odgovarajuće organe, komisija, potkomisija i dr. Dogovora nema za to što po Ustavu Kosova, pravo za izbor predsednika skupštine pripada političkoj partiji ili predizbornoj koaliciji, koja dobije najveći broj poslanika. U ovom slučaju, PAN (PDK, AAK i Nisma), dobili 39 (0,325%), imaju većinu poslaničkih mesta, ali to nije dovoljno za donošenje validnih odluka.

Koalicija PAN, računa da će dobiti podršku svih 20 poslanika nacionalnih manjina, od kojih 10 mesta pripadaju Srpskoj listi – srpskoj manjini, tako da oni računaju na sigurnih 59 mesta. Međutim, za punovažne odluke treba 61, ona to nema. Od prvog dana posle izbora, Ramuš Haradinaj, koji je u predizbornoj koaliciji predviđen za predsenika vlade, počeo žestoku kampanju za pridobijanje bar još dva poslanika iz suprotng tabora, pa nekako da se dočepa premijerskog položaja. Na njegovu žalost još uvuk nije uspeo. Za sada je pridobio jednog poslanika iz LDK (DSK- Demokratski savez Kosova), kćerku nekadašnjeg predsednika Kosova, Ibrahima Rugove, no treba im bar još jedan. Mada ova računica više liči na račun bez krčmara, nego na realnost. Lista srpske, koje bar do sada, sve instrukcije za rad u kosovskoj Skupštini je dobijala iz Beograda, pa je teško verovati da, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, može prihvatiti, na narednim političkim razgovorima, šef kosovske delegacije bude Haradinaj. Čovek koji je na crvenoj poternici Interpola, po zahtevu Srbije, no u politici sve je moguće, nije isključeno ni to? Za ponedeljak, tj. 14. avgusta po četvrti put je zakazana sednica novoizabrane Skupštine. Videt ćemo šta će se desiti, mada je koalicija PAN izjavila da će i ovo, četvrto zasedanje ignorisati.

Ko sve opstruira Skupštinu

Opstruiraju svi, svaka politička partija ili koalicija, ali najviše oni koji su dobili većinu na izborima. Oni žele po svaku cenu premijersko mesto, kažu za to mesto ne može biti nikakav razgovor ili dogovor. Oni nemaju potrebnu većinu, pa na svaki način pokušavaju da kupe vreme. Možda će se “slomiti” još neko, i eto Haradinaj premijer Kosova po drugi put. PDK (DPK), se prevarila u računu. Ona zajedno sa LDK (DSK), bila je na vlasti od 2014. U međuvremenu su računali da će, na vanrednim izborima dobiti više mesta, pa da izbace sa vlasti LDK,  početkom maja o.g. zajedno sa AAK i Nisma, oborili sopstvenu vladu, sklopili novi sporazum sa dotašnjim velikim protivnicima, i na kraju, 11. juna doživeli fijasko. Pojedinačno kao politička partija VV – Samoopredeljenje je dobilo najviše glasova, 32 poslanika, ali nije to rezultat što ona uživa toliku popularnost na političkoj sceni Kosova, već kao rezultat kazne, koju su birači izrekli, protiv prevare oko obaranje vlade i sklopljene predizborne koalicije.

Bespoštedna borba za vlast

Na Kosovu se vodi žestoka borba između političkih partija, kojih ima previše, na tako malom prostoru. Najžešće se bore među sobom nekadašnji komandanti OVK, koji su zajedno, na istoj strani bili u ratu protiv Srbije. Izgleda da su se navikli da komanduju drugima, pa sada ili da budu na odgovornim mestima i dužnosti ili nikako drugčije. Politički protivnici se tretiraju kao najveći neprijtelji.  Izgleda da su iz istorije jedino naučili onu famoznu rečenicu kralja Francuske, Luja XIV: “Država to sam ja (fr. L’État, c’est moi), posle mene potop”.

Istina je, da je jedan moćni kralj u prošlosti rekao tu famoznu rečenicu, ali u bliskoj prošlosti imamo i drugih boljih političara i boljih primera. U novijoj istoriji imamo mnogo drugih primera, mada još od Rimskom carstva, u Dubrovačkoj većnici, iznad vrata stoji natpis: “Kada uđete u ovo zdanje, ostavite napolju svoje interese.

Alžir je postao slobodan 1962.g. Zbog nepoštovanja primirja, Predsednik Ferhat Abas je degradirao komandanta Huari Bumedijena. On nije prihvatio razrešenje, pa je došlo do sukoba Alžirskih vojnih snaga između pristalica Ferhata Abasa i Huari Bumedijena. Bumedijena je podržao Ahmed Ben Bella, čovek velikog poštovanja, jedan od prvih pet ustanika koji su se latili oružja prvog novembra 1954., i koji je proveo zadnjih 7 godina u francuskom zatvoru. Da bi se smirila situacija, Ferhat Abas je podneo ostavku, na mesto predesnika. Na pitanje novinara, kako je mogao dati ostavku, njegova odluka je bila legalna, on je taj koji je sedam godina vodio rat, sada propušta mesto drugom, kada je posao završen? On je dgovorio: “I ovaj drugu koji dolazi je Alžirac kao i ja. Važno je da, više neće biti Francuz, na čelu Alžira!“

Šarl de Gaul, francuski predsednik, je predložio neke referme francuskom društvo. Njegov predlog nije dobio većinu na referendum u 1968.g. Sutradan je podneo ostavku i nikada više se nije vratio u politiku.

U godini 1972. u kabinet Vilija Branta, nemačkog kancelara otkriven je jedan špijun DDR (Nemačka Demokratska Republika). Sutradan Vili Brant je podneo ostavku, rekao je: osećam moralnu odgovornost, predajem vlast drugom.

Na kraju poručujem bivšim komandantima i sadašnjim političarima, Kosova, ugledajte se malo na navedene primere, kako su se ponašali mudri političari u kritičnim trenutcima. Okrenite se budućnosti, neće biti kijamet – smak sveta, ako ne budete izabrani za premijera, predsednika ili neko drugo važno mesto. To što ste ratovali, svaka vam čast, ali to vam ne daje za pravo da lične interese stavljate iznad društvenih. Treba se naučiti i na gubljenje vlasti, to su norme demokratskog društva. Ako ste se odlučili za demokratsko društvo onda se ponašajte demokratski, poštujte one koji su glasali za vas a i one protiv vas. Računajte i na sledećim izborima, birači odlučuju. Res-public je važnija od ličnog interesa.

Dr. Husnija Bitić
Autor 14.8.2017. u 10:16