Državni sekretar Miguel Berger na razgovorima u Sarajevu

tačno.net
Autor/ica 31.7.2021. u 11:55

Državni sekretar Miguel Berger na razgovorima u Sarajevu

Foto: auswaertiges-amt.de

Državni sekretar njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Miguel Berger nalazi se u posjeti Bosni i Hercegovini od 31. jula do 3. augusta 2021. godine. On će se, između ostalog, sastati s Predsjedništvom BiH, ministricom vanjskih poslova i Centralnom izbornom komisijom kako bi razgovarali o aktuelnim temama i izazovima unutrašnje i vanjskopolitičke situacije u Bosni i Hercegovini. Osim toga državni sekretar Berger će položiti vijenac u Memorijalnom centru Potočari.

U središtu političkih razgovora bit će EU-integracija, njemačka podrška Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU i reformski napredak koji je neophodan za to. Osim toga, razgovarat će o političkom razvoju u zemlji kao i o pitanjima migracija i tom prilikom posjetit će i prihvatni centar za migrante Blažuj koji je izgrađen uz pomoć njemačke službe za tehničku pomoć (THW). Državni sekretar Berger će se također informisati o misiji EUFOR/Althe i o saradnji s NATO-om. Predstavnici civilnog društva će ga na sastanku informisati o njihovim aktuelnim problemima i izazovima kao i njihovom stavu vezano za razvoj u Bosni i Hercegovini.

Na kraju svoje posjete državni sekretar Berger će prisustvovati preuzimanju dužnosti novog visokog predstavnika u BiH, gospodina Christian Schmidt-a.

tačno.net
Autor/ica 31.7.2021. u 11:55