Edin Forto: Građani su osjetili poskupljenje, vlast mora osjetiti njihov revolt

tačno.net
Autor 12.6.2018. u 13:09

Edin Forto: Građani su osjetili poskupljenje, vlast mora osjetiti njihov revolt

Uzrok povećanja cijena goriva na bh. tržištu je izmjena nivoa akcize i putarine na gorivo. To je nametnuto političkom voljom vlasti i odgovornost je jasna i direktna.

“Ko god kaže da je motiv bunta građana politički, u pravu je, građane na bunt tjera neodgovorna politika”, kaže Edin Forto, potpredsjednik Naše stranke.

Forto je još u vrijeme kad se govorilo o povećanju akciza nudio alternativna rješenja:

– Smanjenje javne potrošnje, što uključuje rezanje plata preplaćenoj administraciji;

– Ukidanje privilegija funkcionerima – poput nekoliko hiljada službenih automobila;

– Povećanje profitabilnosti elektroprivreda, telekoma i ostalih javnih firmi.

Forto dio rješenja vidi i u ograničenju korištenja plavog dizela: “Plavi dizel bi smjeli koristiti korisnici za pogon poljoprivrednih mašina za rad poljoprivrednih gazdinstava. Korisnici ovog prava bi bili upisani u registru koji bi se vodio koordinirano s entitetskim ministarstvima poljoprivrede. Uvele bi se kartice goriva kao forma javne isprave, koja bi se koristila za ovu namjenu. U nedostatku Državne strategije za poljoprivredu, plavi dizel bi bio minimum pomoći države ovoj izuzetno važnoj privrednoj grani BiH.”

No, prema njegovim riječima, za ovakvu politiku treba čekati oktobar u nadi da će bunt i nezadovoljstvo građana još jednim poskupljenjem uticati na njih da na demokratski način, izborima, počnu kažnjavati uzročnike njihovog nezadovoljstva.

tačno.net
Autor 12.6.2018. u 13:09