Elma Karišik predsjednica glavnog odbora GS: Sankcionisati prestupnika i staviti u registar pedofila

tačno.net
Autor 12.4.2019. u 15:46

Elma Karišik predsjednica glavnog odbora GS: Sankcionisati prestupnika i staviti u registar pedofila

Predsjednica Glavnog odbora Građanskog saveza Elma Karišik reagirala je  povodom seksualnog skandala u dječjem domu ‘Ivan Pavao II’ u Čitluku.

Reagiranje prenosimo u cijelosti

„Pozivam pravosudne institucije da hitno reaguju da, svećenik fra Kornelije Kordić, kao i svaki drugi seksualni prestupnik bude sankcionisan u skladu sa zakonima BiH! Takođe, osim Kordića, sankcije za krivično djelo pomoći učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela, trebaju odgovarati i Mostarski biskup Ratko Perić, franjevački provincijal fra Ivan Sesar i svi drugi umiješani u ovaj slučaj!
Zlostavljanje bespomoćne djece u Domu za djecu bez roditeljskog staranja je užasan zločin i mi kao država i kompletno društvo moramo hitno reagovati. Ovakve stvari se nikada više ne smiju desiti u Bosni i Hercegovini. Djeca su naše najveće bogatstvo!
BiH jedna od rijetkih europskih država koja nema registar pedofila, osim u Republici Srpskoj, koji i dalje nije idealno rješenje jer nije dopušten uvid cjelokupnoj javnosti u njega. Lično ću u parlamentarnu proceduru putem naših ovlaštenih predlagača u FBiH, uputiti prijedlog Zakona o registru pedofila i drugih seksualnih prestupnika, koji će po uzoru na Makedoniju, Belgiju, Norvešku, Poljsku itd., biti dostupan javnosti. Takvim osobama, nakon što odsluže zatvorske kazne, do kraja života mora biti nametnuta obaveza registrovanja mjesta boravišta i redovno javljanje policijskim agencijama, a podaci o tome moraju biti dostupni svim građanima! Imamo pravo znati od koga vreba opasnost po nas i našu djecu. Osim toga, tražit ćemo i strožije kazne za takva krivična djela.“

tačno.net
Autor 12.4.2019. u 15:46

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija