Esad Bajtal: Dodika mogu spriječiti samo Amerikanci, Evropa igra svoju igru

tačno.net
Autor 4.9.2019. u 09:11

Esad Bajtal: Dodika mogu spriječiti samo Amerikanci, Evropa igra svoju igru

5. septemra ističe rok za formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH, koji je predviđen sporazumom lidera SDA Bakira Izetbegovića, HDZ-a BiH Dragana Čovića i SNSD-a Milorada Dodika.

Sasvim je izvjesno da dogovor ostaje samo mrtvo slovo na papiru, te je otvoreno pitanje šta nakon 5. septembra.

Ukoliko kompromis ne bude postignut do roka kojeg su lideri samo sebi zadali, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a najavio je niz poteza poput povlačenja saglasnosti na sporazume o OS BiH i indirektnim porezima, te preispitivanje nadležnosti koje su sa entiteta prenesene na državu.

“Bio bi spreman da se u sve upusti, ako smogne dovoljno hrabrosti, odnosno ako mu kontekst dozvoljava takvu stvar, odnosno ako ga niko u tome ne spriječi”, kaže za Vijesti.ba politički analitičar Esad Bajtal, odgovarajući na pitanje da li bi Dodik zaista bio u stanju realizovati najavljeno.

Ipak, Dodiku je jasno da to ne bi bilo dobro za njega u odnosu na međunarodnu zajednicu i Dejtonski sporazum.

“Ostaje mu samo da prijeti i ucjenjuje. On to ne čini u ime dijela BiH na koji se poziva – u ime manjeg entiteta. Cijelu stvar radi sa strateških pozicija velikodržavne ideologije miloševićevskog tipa iz ’90-ih godina, koja nikada nije prestala biti živa i nije prestala biti djelatna u odnosu na BiH. Pri tome, to se radi koordinisano – susjedi i komšije – a eksponenti u BiH su Milorad Dodik i  Dragan Čović”, smatra naš sagovornik.

Bajtal sumnja da će EU reagovati na Dodikove najave.

“Evropa ne može da se dogovori ni sa samom sobom u Briselu. Već 50 oni ne uspijevaju ono što je Jugoslavija uspjela 1946. Jugoslavije je bila Evropa u malom. BiH je danas Evropa u malom, s obzirom na principe na kojima Evropa pokušava da se organizuje. Mi smo bili Evropa prije Evrope. Došli smo u apsurdnu poziciju da nas Evropa ucjenjuje pravilima, propisima, zahtjevima, upitnicima kako bismo joj se mogli pridružiti. Pozivam Evropu da se vrati ovdje jer je istjerana odavde. Istjerale su je oružane etno-bande ’90-ih godina. Neka se stara Evropa postidi i vrati ovdje, neka provali vrata koja su iza nje nogom zalupljena! Evropa treba da se uči od nas kako praviti Evropu”, poručio je Bajtal.

S druge strane, vjeruje da će Amerika reagovati.

“Ako Amerikanci ne reaguju, ko će drugi?! Dejtonski sporazum je njihov proizvod, nije ni naš ni evropski. Ako Amerikanci dozvole da im neki balkanski inferiorni političar ruši njihov ključni proizvod iz ’90-ih i ako su spremni da to poniženje mirno sagledaju, onda neka ostanu mirni. Reagovati se može i tako što će se spriječiti te najave, a vjerujem da će tako i biti. To mogu samo Amerikanci. Evropa igra svoju igru”, zaključio je Bajtal.

(Vijesti.ba)

tačno.net
Autor 4.9.2019. u 09:11