Evakuacija iz dijelova Sarajeva i Mostara pogođenih poplavama

RSE
Autor 5.11.2021. u 12:08

Evakuacija iz dijelova Sarajeva i Mostara pogođenih poplavama

Obilne padavine tokom noći i jutra 5.novembra su pogodile Bosnu i Hercegovinu. Iz profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo (jedan od 10 kantona u entitetu Federacija BiH) je saopšteno da su poplavljene zgrade i porodične kuće. Na terenu su i ekipe Civilne zaštite Kantona Sarajevu i policija.

Sifet Čengić iz Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rekao kako situacija nije dobra na Iliži, u Novom Gradu Sarajevo i Trnovu, a najkritičniji je na Ilidži u naselju Otes.

Kako je rekao u toku je evakuacija ljudi iz tog dijela Kantona Sarajevo.

„Voda je došla do kuća, poplavljen je veliki broj stambenih objekata. Vršimo gdje je potrebno evakuaciju, dostavljamo hranu preko Crvenog križa „, rekao je.

Čengić napominje da je i dalje prisutan trend rasta svih rijeka na području Kantona Sarajevo- Bosne, Željeznice i Miljacke.

Nabujala rijeka Miljacka u centru Sarajeva, 5 novembra 2021.
Nabujala rijeka Miljacka u centru Sarajeva, 5 novembra 2021.

Zbog rasta nivoa rijeka veći dio Sarajeva bez električne energije

Veći dio Sarajeva je bez napajanja električnom energijom.

„Kad su u pitanju objekti Elektroprivrede BiH zbog rasta nivoa rijeka u ovom trenutku na području Kantona Sarajevo isključeno je 30 trafostanica odnosno odvodi iz trafostanica Reljevo, Azići, Nedžarići zbog kvarova i preventivnih mjera, ali i zbog nadiranja vode“, rekla je portparolka Elektroprivrede BiH za RSE Midheta Kurspahić.

Ona je objasnila kako su zbog nadiranja vode u Kiseljaku, trideset kilometara udaljenom od Sarajeva, morali isključiti dva dalekovoda, Gromiljak i Lepenica zato što je “prodrla voda u trafostanice”.

Kurspahić je napomenula da su sve ekipe na terenu.

Zbog velike količine vode koja se nalazi u gradu, i pojedine saobraćajnice su zatvorene, a ne radi ni trolejbuski saobraćaj.

Nevrijeme je pogodilo i šire područje Mostara. Prema izvještaju Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona obilne padavine su izazvale poplave, klizišta i nestanke struje.

Mostar, 5 novembra 2021.
Mostar, 5 novembra 2021.

Neretva se izlila u Konjicu

Iz Operativnog centra Civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona, na jugu BiH, se navodi da je posebno teško stanje bilo u opštinama Konjic i Jablanica.

“Rijeka Neretva se izlila u Konjicu na lokacijama Tušćica, Orašje i u centru grada ispod novog mosta. Djelatnici civilne zaštite i vatrogasci cijelu noć su pratili vodostaje rijeka i radili na otklanjanju posljedica od poplava”, stoji u izvještaju CZ-a HNK-a.

Navodi se i da je u noći između četvrtka, 4. novembra i petka, 5. novembra, iz policije stigla obavijest od mještana Hotovlja da je usljed obilnih kišnih padavina u selu došlo do aktiviranja klizišta koje ugrožava porodične kuće.

“Mještani su smješteni u lokalnu džamiju. Selo je ostalo i bez napajanja električnom energijom”, stoji u izvještaju Herrcegovačko-neretvanske civilne zaštite.

Isti izvor je javio i da je otežano saobraćanje magistralnom cestom Konjic-Mostar.

Prema izvještaju CZ-a, vatrogasci u Konjicu su u više navrata širom te općine ispumpavali oborinske vode iz stambenih objekata. Voda je prodrla u nekoliko kuća u donje spratove, te u podrumske prostorije jednog hotela.

Velika materijalna šteta u opštini Jablanica

U opštini Jablanica, velike kišne padavine pričinile su veliku materijalnu štetu na stambenim i poslovnim objektima i putnoj infrastrukturi.

Od ranih jutarnjih sati čišćena su novonastala klizišta na magistralnom putu M-17.5 Jablanica-Posušje, zbog kojih je put bio neprohodan u četvrtak, 4. novembra do popodnevnih sati.

“Uspostavljen je saobraćaj na pomenutom putnom pravcu, ali se i dalje vozačima preporučuje na oprez, radi mogućih odrona i nastanka novih klizišta. Pokrenuto je nekoliko novih klizišta na lokalnom putu za Čivelj, kao i ostalim lokalnim putevima”, stoji u izvještaju.

Iz Operativnog centra civilne zaštite i vatrogastva HNK-a su u petak ujutro javili i da je vodostaj rijeke Neretve na mjernoj stanici Glavatičevo u noći između četvrtka i petka, u 01:30 sati, iznosio 514 cm, što je najveći vodostaj u dosadašnjim mjerenjima. Takođe, vodostaj rijeke Neretve na mjernoj stanici Konjic u 4 sata u petak iznosio je 530 cm, također, najveći vodostaj zabilježen u dosadašnjim mjerenjima.

Mostar, 5 novembra 2021
Mostar, 5 novembra 2021

Obustavljen je i saobraćaj na pojedinim putnim dionicama u Bosni i Hercegovini.

Iz opštine Istočno Sarajevo apel da građani pomognu u akciji punjenja vreća pijeskom

Opština Istočna Ilidža (Republika Srpska) je na zvaničnom facebook profilu zamolila građane da pomognu u akciji punjenja vreća s pijeskom, koji će biti nošeni u korita za odbranu ugroženih naselja.

Preporuka Kriznog štaba opštine je da djeca ne idu u vrtiće i škole.

Opština Istočna Ilidža, 5 novembar 2021
Opština Istočna Ilidža, 5 novembar 2021.
RSE

RSE
Autor 5.11.2021. u 12:08