Evo što australska ambasada kaže o odbijanju vize neonacistu Bujancu

R.I. Index.hr
Autor 25.11.2018. u 10:28

Evo što australska ambasada kaže o odbijanju vize neonacistu Bujancu

Foto: index.hr

NAKON što je jučer postalo jasno da je Australija odbila dati vizu neonacistu i VIP gostu na Kolindinoj inauguraciji Velimiru Bujancu, danas se o svemu oglasila i australska ambasada.

Podsjetimo, Bujancu je Australija odbila vizu za ulazak u zemlju. Uz to, viza je odbijena i Jakovu Sedlaru, redatelju poznatom po revizionističkom pristupu povijesti i relativizaciji ustaških zločina u logoru Jasenovac.

Naime, Sedlar i Bujanec trebali su otputovati u Australiju kako bi pred tamošnjim Hrvatima promovirali novi Sedlarov film o australskim Hrvatima.

Bujanec – neonacist, Kolindin VIP gost i pravomoćno osuđeni kriminalac

Treba podsjetiti da je Bujanec, čovjek kojeg Australija očito ne želi na svom tlu, 2015. godine bio pozvan kao VIP gost na inauguraciju hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Bujanec se, za one koji su to zaboravili, svojevremeno fotografirao u nacističkoj uniformi s kukastim križem na rukavu. Na toj fotografiji iza Bujanca stoji ustaški pozdrav “Za dom spremni”, kao i slika ustaškog zločinca Jure Francetića.

Uz to, Bujanec je pravomoćno osuđen u Hrvatskoj jer je kokainom plaćao prostitutke.

Što kažu u australskoj ambasadi?

Jučer smo o ovoj sasvim razumljivoj odluci australskih vlasti uputili službeni upit australskoj ambasadi u Hrvatskoj, a odgovor smo dobili danas.

Za početak su napomenuli kako ne komentiraju individualne slučajeve, ali su odmah potom istaknuli da se “od svih tražitelja vize očekuje da prijave sve presude za kriminal te odgovore na sva pitanja postavljena u prijavnici za vizu”.

“Sve osobe koje nisu australski državljani, a žele ući u Australiju, moraju ispuniti uvjete koji su navedeni u Zakonu o migracijama prije nego što im se odobri viza. Od svih posjetitelja očekuje se da poštuju australske zakone i udovoljavaju zahtjevima Zakona o migracijama”, navodi se u odgovoru australske ambasade.

O kakvim se zahtjevima točno radi?

Provjerili smo i koji su to zahtjevi točno navedeni za sve tražitelje vize u australskom Zakonu o migracijama.

Na stranicama australskog ministarstva unutarnjih poslove eksplicitno se navode zahtjevi koje moraju ispuniti tražitelji vize kako bi je i dobili.

Radi se o sljedećim zahtjevima:

1. Ne smiju imati značajan kriminalni dosje

2. Moraju biti dobrog ponašanja

Navodi se i kako viza neće biti odobrena u slučaju ako je tražitelj vize:

1. Uključen u kriminalne aktivnosti

2. Maltretira, zastrašuje ili uhodi druge osobe

3. Ocrnjuje dio australske zajednice

4. Potiče na razdor u australskoj zajednici

5. Opasnost za australsku zajednicu

Tražitelj vize, navodi se u zahtjevima, mora prijaviti sve presude za kriminal, istinito odgovarati na sva pitanja i pružiti sve tražene informacije.

Index.hr

R.I. Index.hr
Autor 25.11.2018. u 10:28