Evropska noć muzeja obilježena mnogobrojnim izložbama i aktivnostima

Sanela Gojak
Autor 19.5.2019. u 17:38

Evropska noć muzeja obilježena mnogobrojnim izložbama i aktivnostima

U povodu 18. maja, Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH, Umjetnička galerija BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH itd. su pripremili cjelodnevne programe i aktivnosti za turiste i posjetioce u Sarajevu.

“Noć muzeja” predstavlja jedinstven kulturni spektakl koji održava u više od 120 gradova širom svijeta. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja je Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije.

Izložba „(Ne)sputana – Iva Despić Simonović“ je upriličena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti. Iva Despić Simonović bila je prva školovana kiparka u Bosni i Hercegovini, žena koja je imala uspješnu umjetničku karijeru u vremenu kada su ženama bile namijenjene drugačije uloge.

Sputana“ je naziv jedne od najpoznatijih skulptura Ive Despić. Ova skulptura prvi put  je bila izložena  1948. godine. „Sputana“ se u inventaru Umjetničke galerije BiH vodi i kao „Autoportret.“ Kritičari su ovoj skulpturi dali takav naziv aludirajući na osjećaj umjetnice koji je sputan porodicom i sredinom.

Zemaljski muzej je pripremio zanimljiv program za „Noć muzeja.“ U njihovoj botaničkoj bašti bila je radionica “Upoznajmo historijske ruže.” Osim standardne postavke u Muzeju, posjetioci su bili u prilici pogledati izloženi original „Sarajevske hagade“, također prisustovati prezentaciji “Kroz kulturno nasljeđe u virtuelnoj realnosti” u kojoj su posjetioci šetali kroz historiju kulturnih spomenika putem virtuelne realnosti itd.

U Historijskom muzeju BiH, osim stalnih muzejskih postavki: „Opkoljeno Sarajevo“, „15 godina“ – Jim Marshall, „Otvoreni Depo,“„Treći raj“ – Michelangelo Pistoletto itd. u okviru Evropske noći muzeja otvorena je izložba “The Living Museum” u kojoj su predstavljena  djela najznačajnijih bh. i jugoslavenskih umjetnika, među kojima su imena akademskih slikara i skulptora: Vojo Dimitrijević, Ismet Mujezinović, Mario Mikulić, Rizah Štetić, Petar Tiješić, Roman Petrović, Ljupko Antunović, Alija Kučukalić, Antun Augustinčić, Mersad Berber i Luka Ilić.

Također, u Historijskom muzeju predstavljen je i program koji je posvećen historičarki umjetnosti Marian Wenzel, koja je dala značajan doprinos proučavanju i očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Wenzel je odgovorna za katalog ukrasnih motiva na stećcima jer je duži vremenski period istraživala, te terenski obilazila i radila na nekropolama širom BiH.

Tagovi:
Sanela Gojak
Autor 19.5.2019. u 17:38