Fadil Novalić i Slobodan Stanković stavljeni na crnu listu SAD-a

tačno.net
Autor 3.10.2022. u 16:59

Fadil Novalić i Slobodan Stanković stavljeni na crnu listu SAD-a

Foto: tacno.net

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država uvelo je sankcije premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću zbog potkopavanja demokratskih procesa kao i Slobodanu Stankoviću i njegovoj firmi Integral Inženjering iz Laktaša.

Kako prenosi portal Klix.ba, Stanković i njegova firma Integral Inženjering našli su se na listi sankcija zbog njegove povezanosti sa Miloradom Dodikom, koji je od ranije na crnoj listi SAD-a.

“U sedmici prije izbora 2018. godine, Novalić je koristio podatke o penzionerima do kojih je došao preko službenog položaja kako bi slao pisma u kojima je navodio svoja postignuća i obećavao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzima ima jaku političku važnost”, naveli su oni na stranici.

Istakli su da je na crnoj listi zbog direktnog i indirektnog učestvovanja u akcijama ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Rezultat stavljanja na crnu listu je zamrzavanje imovine u SAD-u i svih potencijalnih transakcija Novalića u toj državi, piše Klix.ba.

tačno.net
Autor 3.10.2022. u 16:59