Festival Savremene Žene 2018: Festival kojim mijenjamo sve

Stela Kapidžić
Autor 17.4.2018. u 16:59

Festival Savremene Žene 2018: Festival kojim mijenjamo sve

Festival savremene žene je idealno mjesto da direktno od najboljih saznate kako se postaje uspješna žena, da nikad nije kasno promijeniti profesiju i postati najbolja u svom poslu!

Festival kojim #mijenjamosve održava se od 19.- 22.04. u Tuzli.

Više od 500 najuspješnijih dama iz svih sfera života od politike do mode pričaju svoje priče o putevima ali i preprekama do uspjeha. Festival savremene žene centralno je mjesto na kojem se govori jedinstveno, iskreno, otkačeno, drugačije nego ikada prije i #HrabroŽenski.

Inspirirajuće govornice, zanimljive diskusije, životne priče čine sadržaj ovog prvog međunarodnog Festivala.

Neke od svojih životnih priča nam donose.

Džemila Talić, jedna od najuspješnijih Bosanki u svijetu, majka, supruga i pravi ambasador naše zemlje.

Iako ju je život davno odveo iz rodne grude, nastavila je ostvarivati svoje snove na drugoj strani zemaljske kugle. Njen konstantni vrijedni rad i zalaganje omogućili su joj da uspješno realizuje veliki broj humanitarnih projekata. Ova svestrana dama pored rukovođenja jednom od najvećih australijskih kompanija za nekretnine, uživa u umjetnosti, a producirala je jedan od filmova Jasmile Žbanić.

U djetinjstvu je naučila da ni na koga ne gleda sa visine i da pomaže gdje god može, makar toplom riječju.
Svojim radom i sjajnim humanim misijama stekla je titulu počasne konzulice naše zemlje u Novom Južnom Velsu.

Aleksandra Savić, vizionar, aktivistica, svestrana i dosljedna ličnost koja vjeruje u slobodu i solidarnost. Lični i profesionalni razvoj temelji na kontinuiranom radu na sebi, svjesna vrijednosti znanja i vještina, te veoma osviještena o važnosti i značaju timskog rada i civilnog društva.

aleksandra

Povratkom u Mostar, svojoj lokalnoj zajednici značajno doprinosi kroz humanitarni i volonterski rad, ulaganja, edukaciju građana u oblasti ljudskih prava i javnog predstavljanja, zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa, filmsku, muzičku i kreativnu industriju, razvoj i međunarodnu saradnju u cilju trajnog očuvanja mira, uspostavljanja veza sa svijetom, pomažući mladima u izgradnji kulturnog identiteta i razvijanja kritičkog razmišljanja.

U Bosni i Hercegovini pionir je kulturnog turizma i kreativne industrije kroz jedinstven projekt Srce Hercegovine, prepoznat i na regionalnom nivou. Autor je dokumentarno-umjetničkog filma „Na tromeđi tradicije, sadašnjosti i budućnosti“, koji je svjetsku premijeru imao u Londonu.

Idejni je tvorac jedinstvenog eksperimentalnog projekta Club Aleksa, kojim je uspjela etablirati nezavisnu kulturnu scenu u Mostaru i predstaviti više desetina respektabilnih umjetnika i javnih ličnosti, te biti vjetar u leđa neafirmisanim stvaraocima.

Ovaj kultni klub bio je platforma za povezivanje i podršku NVO sektora, solidarnosti, demonstracije snage i uloge pojedinca u društvu, te važnosti građanske odgovornosti kroz sve aktivnosti kluba. Pokrenula je prvi internacionalni Mostar World Music Festival edukativnog karaktera, putem kojeg je mladim muzičkim talentima iz BiH obezbijedila iskustvo i afirmaciju na evropskoj muzičkoj mapi.

Aleksandra Savić rođena je u Mostaru, studiranje Književnosti započela je u rodnom gradu, a studijske dane završila na Pravnom fakultetu Prištinskog univerziteta. Bogato višedecenijsko iskustvo u civilnom sektoru profilisalo je u nezavisnog motivacionog trenera i konsultanta, a na Akademiji za mlade lidere u Sarajevu angažovana je kao predavač.

Dobitnica je priznanja „MIMAR MIRA“ za predan i prepoznatljiv doprinos u građenju i afirmaciji mira u teškom postratnom periodu. Oni koji je dobro poznaju zovu je „Ona koja pomjera brda“.

Festival savremene žene je idealno mjesto da direktno od najboljih saznate kako se postaje uspješna žena, da nikad nije kasno promijeniti profesiju i postati najbolja u svom poslu!

Stela Kapidžić
Autor 17.4.2018. u 16:59