Fizički sukob u manastiru na Cetinju nakon protesta protiv ugovora sa SPC

RSE
Autor/ica 6.6.2022. u 09:16

Fizički sukob u manastiru na Cetinju nakon protesta protiv ugovora sa SPC

Foto: Cetinjski list

Uprava policije Crne Gore saopštila je 5. juna da su njeni službenici u Cetinju, postupajući po dvije prijave, od kojih su jednu podnijeli sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC) a drugu građanka prikupili obavještenja od više osoba.

“U Cetinjski manastir je ušla grupa građana kojom prilikom je prvo došlo do verbalnog sukoba sa sveštenim licima, a potom i do fizičkog konflikta između dvije osobe. Pripadnik Uprave policije koji se nalazio na licu mjesta je spriječio dalji sukob”, navodi se u saopštenju policije.

Ranije danas, nakon održanog protesta ispred Cetinjskog manastira, protiv najavljenog potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, grupa građanki koja je protestovala ušla je u manastir sa namjerom da se poklone moštima Svetog Petra Cetinjskog.

Sveštenik koji je bio u manastiru je fizički pokušao da u tome da spriječi jednu od demonstrantkinja, Maju Miličković.

Iz Mitropolije su podnijeli prijavu za širenje vjerske i nacionalne mržnje, pokušaj skrnavljenja svetinje i ugrožavanje sigurnosti sveštenih lica. Miličković je podnijela prijavu protiv sveštenog lica za fizički napad.

Portparol Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić osudio je napad na Miličković.

Kako je saopštila policija Više državno tužilaštvo u Podgorici se izjasnio da se u ovom incidentu nema elementa krivičnog djela iz njihove nadleženosti.

Obaviješten je tužilac Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju koji će se naknadno izjasniti o pravnoj kvalifikaciji događaja, saopštila je polcija.

Više od deset godina traju pregovaranja o Temeljnom ugovoru kojim država Crna Gora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) treba da precizira imovinsko-pravne odnose.

Vlada Dritana Abazovića najavila je zainteresovana da riješi ovo pitanje i potpiše ugovor sa SPC.

RSE

RSE
Autor/ica 6.6.2022. u 09:16