Generalni sekretar OSCE-a poručio da je za dobrobit svih građana BiH ključno fokusirati se na dugoročne benefite političkog dijaloga i kompromisa

Željka Šulc
Autor 21.2.2018. u 12:27

Generalni sekretar OSCE-a poručio da je za dobrobit svih građana BiH ključno fokusirati se na dugoročne benefite političkog dijaloga i kompromisa

Za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine ključno je usmjeriti fokus na dugoročnu korist od političkog dijaloga i kompromisa, a ne na postizanje kratkoročnih političkih poena, istakao je generalni sekretar OSCE-a Thomas Greminger, tokom svoje dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini koja je završena danas u Sarajevu.

Generalni sekretar Greminger se sastao sa članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem, te sa njima razgovarao o izmjenama Izbornog zakona, segregaciji i diskriminaciji u obrazovnom sistemu i procesima pomirenja unutar zemlje i regiona.

“Razočarani smo zbog izostanka napretka u donošenju izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, u skladu sa nedavnom odlukom Ustavnog suda BiH”, istakao je Greminger. “Imperativ je da se politički lideri uključe u konstruktivan i transparentan dijalog, kako bi se rješenje postiglo prije maja”.

Greminger je naglasio kako će Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini nastaviti da blisko sarađuje sa ostalim međunarodnim partnerima kako bi podržali dijalog i kompromis , ali da se same strane u dijalogu moraju više zauzeti.

Greminger se takođe sastao i sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Josipom Brkićem. “BiH ostaje istinski i snažan partner OSCE-a. Nastavićemo da podržavamo reforme i konstruktivne napore svih strana kako bi ova zemlja krenula naprijed”.

Generalni sekretar se sastao sa predsjedavajućim Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjenom Tadićem i  Borjanom Krišto, te  njihovim zamjenicima Barišom Čolakom,  Safetom Softićem i Šefikom Džaferovićem.

“Važno je istaći napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla u protekloj deceniji, uključujući provedbu reformske agende”, naglasio je Greminger. “Međutim, jako sam zabrinut zbog trenutne polarizovane političke klime. Negativna retorika političkih lidera umanjuje sve ono što se do sada postiglo, usporavajući pri tome stvarni napredak”.

Greminger je takođe posjetio Travnik gdje se sastao sa premijerom Srednjobosanskog kantona Tahirom Lendom i ministricom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Katicom Čerkez.

“Diskriminacija i segregacija u školama šteti najvrijednijem resursu ove zemlje – mladima”, rekao je. “Inkluzivni i nediskriminatorni obrazovni sistem je ključan za pomirenje i dugoročnu stabilnost”.

Tokom posjete Srednjoj školi Vitez i Mješovitoj srednjoj školi Vitez, Greminger se sastao sa direktorima i razgovarao sa učenicima. “Ovi mladi bistri umovi predstavljaju budućnost ove zemlje. Oni zaslužuju jednake mogućnosti i kvalitetno obrazovanje”, istakao je Greminger.

Zajedno sa šefom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Bruceom G. Bertonom, Generalni sekretar je predstavio danas u Sarajevu izvještaj Misije OSCE-a u BiH: “Praćenje procesuiranja predmeta korupcije u BiH – prva procjena“.

“Korupcija je fenomen koji je u srži velikog broja problema koje susrećemo u našim društvima. Ona slabi privredu, podriva demokratiju i vladavinu prava. Ona takođe narušava povjerenje građana u organe vlasti”, rekao je Greminger. “Borba protiv korupcije je dugoročan proces koji zahtjeva odvažno vodstvo, promjenu vrijednosti i angažman svih nas”.

Greminger se takođe sastao sa predstavnicima međunarodne zajednice i civilnog društva u BiH, kao i sa članovima Misije OSCE-a u BIH.

Tokom njegove posjete, u pratnji generalnog sekretara OSCE-a bili su šef Misije OSCE-a u BiH, Bruce G. Berton i ambasador Italije u BiH Nicola Minasi, ispred Italije kao države koja predsjedava OSCE-om u 2018. godini,.

Tagovi:
Željka Šulc
Autor 21.2.2018. u 12:27