Godišnjica zločina u Ahmićima i u selu Trusina kod Konjica

F.H.
Autor 16.4.2022. u 19:52

Godišnjica zločina u Ahmićima i u selu Trusina kod Konjica

Foto: Arhiv

Danas se navršava 29 godina od počinjenja zločina u Ahmićima, koji su izvršile snage HVO-a, i zločina u selu Trusina kod Konjica, kojeg su počinili pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine. 

U sklopu akcije nazvane “48 sati pepela i krvi”, snage HVO-a predvođene jedinicom “Jokeri” su sa zvukom ezana iz pet različitih pravaca ušli u selo Ahmići u blizini Viteza i ubili 116 civila uključujući žene i djecu.

U ubistvima koja su uslijedila nakon iznenadnog upada snaga HVO-a u Ahmiće, ubijeno je 116 civila, među njima 32 žene i jedanaestero djece. Još uvijek nisu pronađene sve žrtve ovog zločina. Najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba.

Zločin je počinila jedinica “Jokeri” koja se nalazila u sastavu 4. bataljona vojne policije. Osim ove jedinice u zločinu su učestvovale i druge jedinice iz sastava HVO-a, Viteška brigada iz Viteza, brigada Nikola Šubić Zrinski iz Busovače te dijelovi domobranskih jedinica.

Međunarodni krivični sud u Hagu je za zločine u Ahmićima osudio vojne i političke lidere tzv. Hrvatske republike Herceg-Bosne, uključujući Darija Kordića koji je za ovoj zločin osuđen na 25 godina zatvora. Kordić je nakon puštanja iz zatvora rado viđen prijatelj lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Za zločine u Ahmićima je osuđeno ukupno šest osoba, od toga pet pred sudom u Hagu.
Još uvijek nisu pronađeni svi ubijeni u zločinu u Ahmićima te je početkom ovog mjeseca identifikovano pet osoba koje su ekshumirane na lokalitetu Međine kod Mostara 1998.

Pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine su 16. aprila 1993. godine počinili zločin nad 22 hrvatska civila i ratna zarobljenika u selu Trusina.

Vojna jedinica “Zulfikar” pri Armiji Republike Bosne i Hercegovine je prije 29 godina ubila 22 mještana hrvatske nacionalnosti u selu Trusina. Pripadnici ove jedinice su ubili 15 civila i sedam zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane.

Najmlađa žrtva Davor Krešo je imao 19 godina, a najstarija Kata Drljo je imala 75 godina.

Sud Bosne i Hercegovine je za zločine u ovom selu osudio pet osoba na ukupno 55 i po godina zatvora. Nihada Bojadžića je osuđen na 15 godina zatvora, Edina Džeku na 13, Nedžada Hodžića na 12, Mensura Memića na deset i Rasemu Handanović na pet i po godina zatvora.

Suđenje protiv komandanta jedinice Zulfikar, Zulfikara Ališpage nalazi se od 2018. godine nalazi u stanju mirovanja zbog zdravstvenog stanja optuženog.

klix.ba

F.H.
Autor 16.4.2022. u 19:52