“Gospođa ministarka” otvorila festival komedije “Mostarska liska”

tačno.net
Autor 23.4.2017. u 10:49

“Gospođa ministarka” otvorila festival komedije “Mostarska liska”

Komedijom “Gospođa ministarska”, u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica večeras je u Narodnom pozorištu Mostar otvoren natjecateljski program 14. međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”, koji se realizira pod motom “Smijehom do slobode”.

Spomenuta komedija autora Branislava Nušića govori o utjecaju politike na društvo, stalnoj smjeni vlasti ali i pojedincima koji zloupotrebljavaju politički položaj za isključivo osobne interese. Režiju potpisuje Slađana Kilibarda.

U ovoj predstavi lik Živke – gospođe ministarke, inteligentne, snalažljive i primitivne žene, stoji u sjeni svoga muža ministra, no zapravo je ona ta koja upravlja svime u porodici i oko nje. Naslovna uloga u predstavi povjerena je glumici Faketi Salihbegović – Avdagić.

U predstavi igra skoro cijeli glumački ansambl Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, kao i nekoliko stalnihsuradnika. Kostimografija i scenografija je povjerena Sabini Trnki, dramaturgiju predstave potpisuje Hasan Džafić, dok je izbor glazbe načinila redateljica Slađana Kilibarda.

Ovogodišnji 14. međunarodni festival komedije “Mostarska liska” održava se od 22. do 29. travnja u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar. Za sutra je, u 20 sati, najavljena predstava “Malo blago” Gradskog pozorišta Jazavac iz Banje Luke.

Inače, u okviru Festivala bit će izvedeno sedam predstava najbolje produkcije komediografskog žanra koje je selektor uvrstio u natjecateljski program od rekordnih 45 predstava pristiglih na javni poziv, kao i jedna predstava izvan konkurencije.

Direktor Narodnoga pozorišta Mostar Almir Mujkanović je ranije na konferenciji za novinare kazao je kako “Mostarska liska” na simboličan način označava početak proljeća, početak novog kreativnog ciklusa kojim se iznova, ne samo evociraju uspomene na dane slave Narodnog pozorišta Mostar, nego se nastoje dostići i nadići ti dani.

vijesti.ba

tačno.net
Autor 23.4.2017. u 10:49