Gospodine Šmit, zakukurikali ste prije zore

Gospodine Šmit, zakukurikali ste prije zore

Da li je spoznao već gospodin Šmit, ko to vlada po Hercegovini, recimo u Neumu, Čapljini, Mostaru i cijeloj zapadnoj Hercegovini? Da li je zaista gospodin Šmit već upoznat sa brojnim kadrovima HDZ-a u strukturama vlasti u institucijama Federacije i države Bosne i Hercegovine, kako bi paušalno lansirao dezinformaciju o ugroženosti Hrvata u našem sistemu vlasti?

Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, bosanski Srbin!

Gospodine Šmit, visoki predstavniče OHR-a u Bosni i Hercegovini, upravo ste rođeni kada sam završio maturu sarajevske gimnazije i pošao na studije Elektrotehnike u Beograd (godine 1957).

Učio sam njemački jezik i dobro ga naučio, a kao inžinjer sam ga usavršio prilikom specijalizacije kod Siemensa u Karlsruheu.

Ovo Vam dajem do znanja da bih ovaj sadržaj mogao napisati i na Vašem cijenjenom jeziku, ali, radi naše javnosti, ipak to činim na svome bosanskom jeziku, nećete mi zamjeriti, kao ni sadržaju, u odnosu na naše godine.

Govorili bi često naši stari: “Stani malo od Doboja Mujo, i mi konje za trku imamo.”

 A svaka starinska je mudra i vremenski trajno poučna i primjenjiva.

Evo, došao nam je visoki predstavnik OHR-a u liku gospodina Kristijana Šmita, diplomate iz Njemačke.

Nismo mi građani ove nam napaćene i napadnute naše Bosne i Hercegovine od agresora sa istoka i zapada toliko “mutavi” i neupućeni u sve te nasrtaje i njihove težnje.

U očekivanju mudrog i diplomatskog pristupa ili nastupu i novoimenovanog gospodina Šmita, upravo sam se kao jedan od građana, kao bosanski Srbin i patriota moje jedine domovine, u startu njegovog nastupa, još uvijek ne na domaćoj sceni, osjetio poniženim ili nedoraslim u spoznaji njegovih diplomatskih gafova. Zašto i kako?

Ne sagledavajući dovoljno iskreno našu svakodnevnicu i domaću zbilju sa našom vlasti i njenim akterima, rekao bih da je gospodin Šmit nediplomatski istrčao i na skupu u Njemačkoj je govorio u nedjelju na jednoj konferenciji o “nedostatnoj zastupljenosti Hrvata u centralnim institucijama u Bosni i Hercegovini te je istaknuo potrebu promjene izbornog zakona u ovoj zemlji”.

“Gospodin (Željko) Komšić je hrvatski predstavnik u državnom predsjedništvu, ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati. Koliko je sustav kompliciran pokazuje i činjenica da je predstavnik Hrvata (Dragan) Čović izgubio u sučeljavanju s Komšićem”, rekao je Šmit na skupu pod nazivom “Euroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine” koji je u organizaciji Njemačko-atlantskog društva održan u mjestu Neustadt an der Aich.

On je rekao kako se hrvatski dio stanovništva, koji je, kako je istaknuo, dodatno smanjen iseljavanjem, osjeća nedovoljno predstavljenim u “kompliciranim državnim strukturama”.

“’Hrvatima se mora dati mogućnost da se osjećaju zastupljenima a ne da sve skupa završi recimo nekim oblikom bojkotiranja izbora’, rekao je Schmidt ukazujući na opće izbore u listopadu sljedeće godine.”

Gospodin Šmit je ovom prilikom ukazao i na potrebe promjene izbornog zakona.

Zašto li je gospodin Šmit a priori stao u odbranu hrvatskoga pitanja sa nebulozama i lažnim konstatacijama, mi ozbiljni građani ove nam domovine, moramo se priupitati.

Posebno građani koji žive u područjima nasrtaja i vladavine hrvatskih struktura i kadrova velikohrvatske nacionalističke stranke HDZ-a, prema scenariju i preporukama i njihovog Franje Tuđmana, koji je sa svojim bojovnicima izvršio agresiju na Bosnu i Hercegovinu i ova područja.

Da li je spoznao već gospodin Šmit, ko to vlada po Hercegovini, recimo u Neumu, Čapljini, Mostaru i cijeloj zapadnoj Hercegovini?

Da li je zaista gospodin Šmit već upoznat sa brojnim kadrovima HDZ-a u strukturama vlasti u institucijama Federacije i države Bosne i Hercegovine, kako bi paušalno lansirao dezinformaciju o ugroženosti Hrvata u našem sistemu vlasti?

Da li je gospodin Šmit tako blizak Gebelsovom informacionom sistemu, koji nas je u prošlosti i današnjim prilikama permanentno obmanjivao sa svojim lažima?

Da li je položaj Hrvata i njihovu nezastupljenost u vlasti, poput cug partije u šahu, gospodin Šmit sagledao i konstatovao u neizboru Dragana Čovića u Predsjedništvo BiH?

Zašto gospodin Šmit, tako nediplomatski konstatuje i ističe Željka Komšića, na apsolutno neprimjeren način i protiv volje njegovih birača?

Sudeći prema onome što je govorio u Njemačkoj, a što sam citirao, gospodin Šmit nije stigao da sagleda da su gospodina Željka Komšića u Predsjedništvo ove nam domovine birali i izabrali građani, a Hrvati, Bošnjaci, Srbi i ini neka u svojim “bogomoljkama”, katedralama, crkvama i džamijama obavljaju svoje vjerske obrede, slobodno i demokratski.

Isto tako, gospodin Šmit treba znati prije bilo kakvog narednog obraćanja javnosti, da građanima ove nam jedine domovine Bosne i Hercegovine nije potrebna nikakva nacionalna, još manje nacionalistička država, već nam treba građanska država sa svim civilizovanim i demokratskim ljudskim pravima.

Predsjedavajuci Predsjednistva BiH Zeljko Komsic i Christian Schmidt
Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Zato Vam je, gospodine Šmit, naš Željko Komšić i najiskrenije i najbolje poručio: “Loša Vam je ocjena, tri glasačke kutije su anticivilizacijske.”

“Princip po kojem bi se formirale glasačke kutije za Bošnjake, kutije za Hrvate, kutije za Srbe, pa onda posebno kutije za ostale građane, je anticivilizacijski i ono što je anticivilizacijsko ne može biti dio rješenja, jer ni u Njemačkoj niti u bilo kojoj civiliziranoj državi ne postoje posebne glasačke kutije za katolike, protestante i muslimane”, naglasio je Komšić.

U svakom slučaju, da bi dovoljno upoznali gospodina Šmita sa “hrvatskim pitanjem” te konačno stavili i tačku na isto, darovat ću mu najnoviju knjigu uvaženog univerzitetskog profesora, časnog i istinskog Hrvata, gospodina Ive Komšića, pod naslovom: “Tuđmanov haški profil – Udruženi zločinački poduhvat na Bosnu i Hercegovinu.”

Kada to pročita, poštovani diplomata i, po bosanski rečeno, sve “protabiri”, možemo nastaviti raspravu i diskusiju svake vrste.

Veoma je sramotno i nedopustivo da se odmah i u našoj štampi, kao u “Dnevnom avazu”, pojavljuju i ovakvi naslovi i sadržaji.

Očito je, za nas građane malo više upućenije u domaća zbivanja, da se lucidni, licemjerni i lukavi jaran Fahrudin Radončić, kao rođendanski učesnik i slavljenik svoga Dragana Čovića, vjerovatno želio malo i našaliti sa Željkom Komšićem.

Lukavi i licemjerni političar Fahrudin, koji tako često tapše svoje istomišljenike i jarane i Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji permanentno rovare i podrivaju naš sistem i državu, te udaraju i po Bakiru i njegovim Bošnjacima, kao i po Željku Komšiću i po građanima koji su mu dali i davaće uvijek svoj glas.

Da li je uvaženi diplomata iz Njemačke gospodin Šmit u svojim prvim susretima i spoznajama lažnoga sadržaja od Dragana Čovića, bio sklon i takvim svojim nastupima i interpretacijama o lažnoj ugroženosti bosanskih Hrvata?