Građanski savez: Krajnji cilj Dragana Čovića je nasilje u Bosni i Hercegovini

tačno.net
Autor 17.4.2017. u 09:05

Građanski savez: Krajnji cilj Dragana Čovića je nasilje u Bosni i Hercegovini

Povodom zadnjih izjava visokog  funkcionera HNS-a i bliskog saradnika Maria Karamatića oglasio se Građanski savez saopštenjem kojeg prenosimo u cijelosti.

“Građanski savez (GS) želi ovim putem skrenuti pažnju javnosti da je očigledno da grupa okupljena oko tzv. HNS-a planira nezakonito i nasilno preuzeti vlast nad dijelom teritorija Bosne i Hercegovine nakon ili uoči izbora 2018. godine.

Nakon što je izvjesni Mario Karamatić, inače politička pudlica Dragana Čovića, najavio osnivanje Herceg-Bosne, to poslije njega radi i izvjesni Milan Šutalo, inače HDZ-ov trbuhozborac. Šutalo je plan o preuzimanju vlasti na teritoriji nekadašnje zločinačke Herceg-Bosne iznio javno i opisao planiranu transformaciju HNS-a u vlast trećeg entiteta.

Mi u GS-u smatramo da Federalna uprava policije ili SIPA moraju po službenoj dužnosti pokrenuti istragu protiv Šutala, jer je jasno da postoji u najmanju ruku osnov sumnje da je učesnik u planiranju krivičnog djela napada na ustavni poredak. Smatramo da je federalni MUP pozvaniji, ali razumjet ćemo da je vrhuška prošli rat provela van BiH, pa nema uvid u to kako takve stvari počinju. Ali, ukoliko oni to ne urade, GS će Tužilaštvu BiH podnijeti krivičnu prijavu protiv Šutala.

GS smatra da je krajnje vrijeme da građani Republike Hrvatske i Republike Srbije uvide da osovina Čović-Dodik predstavlja smrtnu opasnost po mir i stabilnost regiona. Vlasti u Hrvatskoj moraju svojim građanima objasniti zašto su spremni da rizikuju propast iduće i ko zna koliko idućih turističkih sezona zbog grupe korumpiranih šovinista iz HDZ-a. Nema te turističke sezone u Hrvatskoj koja može preživjeti nasilje na južnim granicama BiH. A do toga će izvjesno doći ako ne Zagreb ili Berlin ne skrate povodac Čoviću, jer je nesumnjivo da je izazivanje nasilja, u uvjerenju da će Bakir Izetbegović poslovično kapitulirati, njegov krajnji cilj.

Svaka vlast u Sarajevu, čak i ona koja nije u stanju da se zaštiti od propasti Agrokora uvodeći jednostavne mjere, morati će reagovati na rušenje ustavnog poretka. Učinjeno je to 2001. kada je ugušena tzv. samouprava i 2011. kada su HDZ-ovi dužnosnici istjerivani iz kancelarija uz asistenciju policije. Ne postoji nijedan razlog da se to ne ponovi u slučaju novog povampirenja Mate Bobana.”

tačno.net
Autor 17.4.2017. u 09:05