Građanski savez upozorava: HDZ i Čović spremaju nasilje

tačno.net
Autor/ica 19.4.2017. u 12:11

Građanski savez upozorava: HDZ i Čović spremaju nasilje

Građanski savez (GS) želi ovim putem upozoriti javnost da je odluka Dragana Čovića i HDZ-a da u parlamentarnu proceduru upute prijedlog izmjena Izbornog zakona prvi korak u planu čiji je krajnji cilj da izazivanjem organizovanog nasilja spriječi održavanje izbora ili provedbu izbornih rezultata 2018. godine, saopćeno je danas iz GS-a.

Kako se navodi u saopćenju, HDZ je to već pokušao prije 16 godina i očito je da nikad nije odustao od ideje getoizacije građanske većine u Bosni i Hercegovini. Za razliku od prije 16 godina, danas u Bosni i Hercegovini nema značajnog vojnog prisustva međunarodne zajednice i ne postoje nikakve garancije da će bilo ko biti u stanju da zaustavi nasilje.

”Nema nikakve sumnje u to da je za razliku od koalicionih partnera iz Sarajeva, Čović spreman da ide do kraja u ostvarivanju planova, prije svega zvaničnog Zagreba na teritoriji BiH, da obnovi Herceg-Bosnu. Treća izborna jedinica je samo drugo ime za Herceg-Bosnu. Kakva bi bila sudbina nehrvata u toj izbornoj jedinici vidi se već sada tamo gdje HDZ ima vlast. Podjarmljivanje manjine i aparthejd dvije su osnovne karakteristike njihove politike.

Želimo ovim putem još jednom upozoriti HDZ-ove koalicione i strateške partnere, prije svega iz SDA, da je odgovornost za očuvanje mira i državnih institucija na njima. SDA je HDZ-u i Čoviću već dala sve što može bez mijenjanja ustavnog odnosno državnog okvira. Sada je jasno da je za razliku od SDA koja se zadovoljava samo krađom, HDZ posvećen ostvarenju ciljeva Mate Bobana, Gojka Šuška i Franje Tuđmana koje je samo smrt spriječila da odgovaraju pred međunarodnim pravosuđem za zločine protiv čovječnosti počinjenjene u BiH.

GS također smatra da je nesumnjivo da postoji plan u koji je uključeno rukovodstvo HDZ-a i tzv. HNS-a o organizaciji ilegalne vlasti na teritoriji opština ili dijela opština koje su bile pod kontrolom tzv. HVO-a nakon ili pred same izbore 2018. godine. Taj plan je i javno iznio jedan od Čovićevih trbuhozboraca. GS još jednom poziva MUP FBiH i SIPA-u da ove prijetnje shvati najozbiljnije i pozove na saslušanje autore tih izjava i poziva.

Na koncu, GS još jednom traži od Tužilaštva BiH da pred javnost ove zemlje iznese razloge iz kojih nije pokrenulo krivično gonjenje Dragana Čovića za kriminal koji je prema izjavama Kemala Čauševića počinio u slučaju kupovine zgrade Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Čović nije svakodnevni građanin i javnost ima pravo da zna da li je i ovaj put SDA kao i u ranijem navratu učinila da nestanu ključni dokazi njegovog kriminala”, saopćeno je.

tačno.net
Autor/ica 19.4.2017. u 12:11