Gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću određen jednomjesečni pritvor

R.D
Autor 4.12.2021. u 11:24

Gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću određen jednomjesečni pritvor

Foto: N1

Kantonalni sud u Zenici odredio je jednomjesečni pritvor gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću, kao i bivšem predsjedniku Nadzornog odbora “Zenicatransa”, Vahdetu Drini.

Za ostale četiri osobe koje se sumnjiče za krivične radnje pri privatizaciji “Zenicatransa” pritvor nije određen te će se braniti sa slobode. Njima su određene mjere zabrane.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su u periodu od početka 2017. godine do 21. decembra 2020. godine poduzimali nezakonite radnje s ciljem umanjenja imovine Društva JKP “Zenicatrans – prevoz putnika” d.d. Zenica u vrijednosti autobuske stanice te njenog prenošenja po osnovu nepostojećeg duga Društva prema Gradu Zenici u vlasništvo Grada, s ciljem prouzrokovanja stečaja nad društvom te istovremeno s ciljem oštećenja povjerilaca i onemogućavanja Porezne uprave FBiH kao najvećeg povjerioca Društva, da naplati svoja dospjela potraživanja prema poreznom obvezniku.

Mjera pritvora bile su tražene za osumnjičene inicijala K. F., D. V., B. K. A, H. B., M. A. i O. Z., dok je prijedlog za određivanje mjera zabrane upućen za osobe inicijala K. A., O. M., M. E. i K. A.

Tužilaštvo je tražilo pritvor jer se sumnja da bi osumnjičeni boravkom na slobodi utjecali na svjedoke i druge saizvršitelje.

Podsjećamo, u operativnoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je nakon pretresa 11 objekata na području Zenice uhapšeno 11 osoba, a izuzeti su predmeti koji mogu poslužiti kao dokazni materijal. Među njima je i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

klix.ba

R.D
Autor 4.12.2021. u 11:24