GS: “Ambicije Sebije Izetbegović su opasnost po javno zdravlje”

tačno.net
Autor 7.5.2017. u 10:54

GS: “Ambicije Sebije Izetbegović su opasnost po javno zdravlje”

“Izjava direktorice Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, Sebije Izetbegović da tercijarna njega zavisi od finansijskog stanja pacijenta nije samo sramna, nego i dokaz da je namjera SDA da nas vrati u 19. vijek. Da pojasnimo, ona kaže da svi građani BiH koji imaju najkomplikovanije zdravstvene probleme treba sami da plate lijekove, odnosno terapije. U isto vrijeme kada Izetbegovićeva od pacijenata traži da sami plate lijekove, UKCS donosi odluku da hiljadama maraka vrijedne lijekove donirane bolnici preusmjeri privatnoj apoteci „Dina“, čija je vlasnica supruga predsjednika Upravnog odbora KCUS-a, Jasmina Kapetanovića.

U skladu sa dugom tradicijom porodice Izetbegović da ništa ne dijeli s narodom, gospođa Izetbegović naprosto nije u stanju razumjeti da ne mogu svi plaćati operacije oka u Zagrebu, kao što je uradio njen suprug 2014. Nadalje, Zakon o pravima pacijenata Federacije BiH svima garantuje pristup tercijarnoj njezi bez diskriminacije. Ali, zakoni ove zemlje ne zanimaju porodicu koja smatra da je vlasnik države. Uz to, u zemlji u kojoj je bijela kuga, uz masovno iseljavanje, prijetnja po opstanak društva kao takvog, prva dama trudnicama dijeli lekcije oko rizika koji trebaju preuzeti tokom trudnoće.

Građanski savez (GS) smatra da je porodica Izetbegović prijetnja ne samo po javno zdravstvo, odnosno javno zdravlje, nego trenutno i najveća prijetnja po opstojnost naše države. Sklonost Bakira Izetbegovića izdaji, u kombinaciji sa nezajažljivim ambicijama da Izetbegovići postanu nova dinastija Fahd za rezultat može imati samo nestanak države Bosne i Hercegovine u njenim sadašnjim granicama.

GS nema ništa protiv toga da porodica Izetbegović privatizuje SDA. Smatramo da su i zaslužili da ponesu njeno nasljeđe od pada Srebrenice u julu 1995. godine do gubitka Srebrenice na lokalnim izborima 2016. godine, genocid i tragedija Bošnjaka su njihovo porodično nasljeđe. Privatizirati državu, međutim, nemaju pravo i neće moći. Svakako ništa nisu ni dali za nju, a sve što imaju su od nje dobili. To im je dovoljno.

Mi u GS-u smatramo da najveće lažno obećanje SDA nije ni ono o zlatnim kašikama ni o sto hiljada radnih mjesta. Najveće lažno obećanje SDA je da se „velikim Bogom kunemo da robovi biti nećemo“. Građani koji žive u dijelu BiH na kojem vlada SDA su danas robovi upravo porodice Izetbegović, nasljednika onog koji je tu zakletvu narodu dao.

Na koncu, izjava gospođe Izetbegović da je s ponosom nosila prezime dok je „svekar bio u zatvoru“, ne obavezuje apsolutno nikoga osim porodice Izetbegović. Nas u GS-u ne obavezuje ko je bio u zatvoru 1983., nego žrtva hiljada mladića od 20 godina i porodičnih ljudi od 40 godina koji su se bacali pod tenkove da bi sačuvali tuđe nevine živote i ono od države što danas imamo. Za to vrijeme, Bakir Izetbegović je bio u trezoru, skriven pod očeve skute, a Sebija Izetbegović u Zagrebu branila svoj magistarski rad”, stoji u saopćenju Građanskog saveza.

tačno.net
Autor 7.5.2017. u 10:54