GS: CIK je miloševićevska institucija

tačno.net
Autor 2.4.2018. u 14:36

GS: CIK je miloševićevska institucija

“Građanski savez (GS) smatra da je informacija objavljenja u Žurnalu o nestanku 35,8 tona, tj. pola miliona glasačkih listića, konačni dokaz da ova Centralna izborna komisija nije nezavisna institucija nego politički organ u službi SDA, HDZ i SNSD-a. Naime, krađa praznih biračkih listića dovodi u pitanje dosadašnje rezultate izbora i postavlja se pitanje da li je uopšte moguće demokratskim putem promijeniti sadašnju vlast ukoliko ona nastavi da kontroliše izborni proces.

Ostavka ključnih članova CIK-a je jedini način da se spasi demokratski proces i mogućnost promjene vlasti demokratskim izborima. Pozivamo nadležna tužilaštva da reaguju i spase vjeru u višestranački demokratski život u BiH. Informacije objavljenje u Žurnalu su jedini put u istoriji ovog regiona viđene tokom vladavine Slobodana Miloševića.

Mi u GS-u smatramo da je sada ključna odgovornost na predstavnicima međunarodne zajednice, posebno OHR i OSCE, koji imaju obavezu osigurati provedbu poštenih i fer izbora. U tom smislu pozdravljamo inicijativu SDP-a, i drugih opozicionih stranaka, za izmjene Izbornog zakona kojima bi se smanjile manipulacije na biračkom mjestu, međutim nema tih skenera i biračkih odbora koji mogu spriječiti ubacivanje glasačkih listića ukradenih uz pomoć CIK-a iz štamparija.

Ukoliko ne bude radikalnih izmjena u sastavu CIK-a i preuzimanju odgovornosti od strane međunarodne zajednice, bojkot lažiranog i nelegitimnog izbornog procesa se nameće kao jedina odgovorna opcija”, stoji u saopćenju GS-a.

tačno.net
Autor 2.4.2018. u 14:36