GS: CIK u službi udruženog zločinačkog poduhvata

tačno.net
Autor 24.2.2018. u 16:51

GS: CIK u službi udruženog zločinačkog poduhvata

Foto: NAP

“Građanski savez (GS) smatra da su dokumenti Centralne izborne komisije, koji su procurili u javnost, neosporiv dokaz da u Hagu osuđena politika UZP-a ima svoju administrativnu polugu u najvišim organima Bosne i Hercegovine.

Jučerašnji medijski istup predsjednice CIK-a Irene Hadžiabdić mi u GS-u smatramo lošim igrokazom u cilju zataškavanja ne samo državnog udara insceniranog od poluga moći osovine Dodik-Čović oličenih u članovima CIK-a Petriću i Mikiću nego izbjegavanjem vlastite krivične odgovornosti za kršenje Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH.

Nakon krajnje upitne odluke Ustavnog Suda BiH da van snage stavi pojedine odredbe Izbornog zakona, predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić (ne)svjesno krši ostatke Izbornog zakona iskasapljenog odlukama Ustavnog Suda i priključuje se implementiranju aprthejdskih mjera, koje sprovodi od strane OHR-a sankcionisani i bivši potpredsjednik HDZ-a BiH, a sadašnji član CIK-a Stjepan Mikić, da direktno legalizira ratne zločine i zločine protiv čovječnosti koji su svoj sudski epilog dobili u Hagu presudama u slučaju Prlić i ostali.

Mi u GS-u smatramo nedopustivim da instutucija poput CIK-a razmatra pa i radnom obliku, materijal koji stavlja tačku na demokratičnost izbora u Bosni i Hercegovini i krši osnovna i temeljna ljudska prava svakog građanina ove zemlje da bira i da bude biran.

Hrvati Husina i Tuzle, Krajine i Bihaća, Vrhbosne i Sarajeva imaju svako pravo da budu birani zajedno sa svim ostalim građanima ove zemlje u sva zakonodavna tijela jednako kao i Bošnjaci i ostali u Konjicu, Jablanici, Mostaru, Stocu, Ljubuškom i Livnu, a čija je osnovna ljudska prava CIK tzv. Radnim materijalom pomnožio sa nulom.

Građanski savez ne dvoji da UZP-trojac iz CIK-a nakon jučerašnjeg ogoljavanja zločinačkih namjera u radnom materijalu neće sam dati ostavku, te držimo da je potrebno pokrenuti inicijativu smjene vječnih i politički iskompromitiranih članova CIK-a”, stoji u saopćenju GS-a.

tačno.net
Autor 24.2.2018. u 16:51