GS: Građani, nemojte mirno spavati

tačno.net
Autor 13.1.2018. u 10:58

GS: Građani, nemojte mirno spavati

“Građanski savez (GS) smatra da je mir u Bosni i Hercegovini ugrožen kao nikada od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Naime, izvještaj Žurnal.info, koji je potvrdio ministar sigurnosti Dragan Mektić, o dolasku paravojnih formacija iz Srbije je nažalost dokaz da je raspad pravnog poretka uspostavljenog u Dejtonu počeo. Mi u GS-u bismo bili jako sretni da možemo javnosti poručiti da mirno spava i da će sve biti u najboljem redu. Međutim, s obzirom na istoriju naše zemlje i dokazano zločinačke namjere susjeda, takvo nešto ne možemo reći.

Pravni poredak u kojem živimo u zadnjih 22 godine zavisi od spremnosti velikih sila koje su garantovale njegovu sprovedbu, posebno njegov sigurnosni i vojni aspekt. S obzirom da su međunarodne snage na istorijskom minimumu i da nemaju kapacitet, niti želju da se suprotstave paravojnim formacijama koje režim Milorada Dodika koristi kao pretorijansku gardu, važno je da oni koji vole BiH budu spremni na najgori i nažalost najrealniji scenarij.

U tom smislu, GS poziva vladajuće stranke, posebno SDA koja ima kontrolu nad ključnim polugama vlasti, da počnu sa pripremama za zaštitu života i imovine stanovništva. Pozivamo ih da počnu dizati kapacitete Federalne uprave policije i MUP-ova kantona u kojima HDZ nema kontrolu.

Važno je da javnost ima u vidu da su Oružane snage BiH nažalost gotovo u potpunosti podijeljene i neutralizovane.

Konačno, potrebno je da spalimo iluzije o tome kako će neka od zapadnih zemalja uraditi bilo šta da nam pomogne u odbrani od onoga što smo imali priliku gledati na ulicama Banje Luke 9. januara kada su Milorad Dodik i njegova bulumenta slavila genocid.

Na kraju, pozivamo SDA da shvati da su međunarodne okolnosti potpuno drugačije nego u periodu od kraja rata do prije nekoliko godina. Potrebno je da dio novca koji su pokrali od naroda počnu trošiti na lobiranje zapadnih vlada s ciljem spriječavanja da nam se u najmanju ruku uvede novi embargo na oružje kao što je to bio slučaj 1991.”, stoji u saopćenju GS-a.

Tagovi:
tačno.net
Autor 13.1.2018. u 10:58

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija