GSS Bihać apeluje na osiguravanje bezbjednosti migrantima

RSE
Autor 13.9.2018. u 14:01

GSS Bihać apeluje na osiguravanje bezbjednosti migrantima

Foto: hayat.ba

U Bihaću se, prema procjenama MUP-a Unsko sanskog kantona (USK), trenutno nalazi između 3.000 i 3.500 migranata, a svakodnevno pristižu nove skupine. Mnogi od njih pokušavaju preći granicu Republike Hrvatske i nastaviti put prema zemljama Zapadne Evrope, a tom prilikom biraju nepristupačne staze i puteve, čak i preko planine Plješevice.

Gorska služba spasavanja (GSS) je već imala dvije intervencije na ovom području, no iz ove službe upozoravaju da bi situacija, s dolaskom jeseni i zime, mogla postati alarmantna.

“Mi se ne bavimo ilegalnim ili legalnim prelascima. To nas ne zanima, nas zanimaju isključivo ljudski životi. S obzirom na masovnost pokušaja prelaska granice, te na vremenske prilike, koje nas očekuju u narednom periodu, bojimo se većeg broja povreda ili gorih ishoda. U nekoliko navrata pokušavali smo ukazati na ovaj problem. Mi se brinemo o sigurnosti života ljudi i imovine pa tako i migranata koji borave na ovim prostorima. Imali smo nekoliko akcija ali ovo sad što se dešava je alramantno jer veliki broj migranata pokušava da pređe granicu preko Plješevice. Zato smo uradili nekoliko video snimaka da ukažemo na problem. Poznajavjući teren dolaskom jeseni i zimskih dana imat ćemo više spašavanja više potražnih aktivnosti, a mi nismo baš ni toliko opremljeni nit imamo ljudskih resursa da možemo odgovoriti tom zadatku. Jer radi se o desetinama migranata koji svakodnevno pokušavaju preći granicu. Ovo je samo Plješevica a šta je sa Bugarom, Lohovskim brdima i graničnim područjima u Velikoj Kladuši“, kaže Ermin Lipović, načelnik GSS Stanica Bihać.

GSS Bihać ima 13 spasilaca, međutim svi su volonteri, a ne uposlenici, kao uostalom i svi pripadnici gorskih službi u BiH.

Lipović ističe da Gorsku službu spašavanja ne zanima da li je riječ o legalnim ili ilegalnim prelascima granice, već da se radi o ljudskim životima i apeluje na nadležne da se pozabave ovim problemom.

RSE

video: klix.ba

RSE
Autor 13.9.2018. u 14:01