Han u ponedeljak u Prištini i Beogradu razgovara o carinama

tačno.net
Autor 2.12.2018. u 15:29

Han u ponedeljak u Prištini i Beogradu razgovara o carinama

Johanes Han, komesar za proširenje Evropske unije, boravi u poseti Kosovu u ponedeljak 3. decembra, saopštila je Evropska komisija (EK). Istovremeno iz njegovog kabineta je potvrđeno da će, osim Prištine, komesar Han posetiti Beograd. Razlog je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta odluka kosovske Vlade da uvede tarifu na uvoznu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kako je prethodno navedeno u saopštenju Evropske komisije, Han će ponoviti stav Evropske unije koja poziva na ukidanje te odluke i naglasiti da je fokus potrebno usmeriti na unapređenje dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, principe na koje su se složili Kosovo i svi partneri Zapadnog Balkana.

Han će se na Kosovu sastati sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, predsednikom Skupštine Kadrijem Veseljijem i članovima vlade uključujući premijera Ramuša Haradinaja, kao i predstavnicima opozicije.

Vlada Kosova uvela je 21. novembra nove carine od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine u cilju, kako je tada obrazloženi, jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti. Zvanični Beograd potez kosovskih vlasti označio je kao kršenje Sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Poslanici Srpske liste zatvorili se u zgradu kosovske Skupštine

Poslanici Srpske liste, političke grupacije sa severa Kosova koja gaji bliske odnose sa Srpskom naprednom strankom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zatvorili su se u zgradu Skupštine u Prištini, zahtevajući sastanak sa Johanesom Hanom.

U saopštenju navode da traže sastanak kako bi ga upoznali sa humanitarnom krizom koja preti “srpskom narodu zbog odluke Prištine da uvede 100 posto takse i time praktično blokira distribuciju hrane, lekova, štampe i ostalih potrepština” navode iz Srpske.

To je potvrdio predsednik Srpske liste Goran Rakić, nakon sednice Kriznog štaba u Severnoj Mitrovici, na vanrednoj konferenciji za novinare za koju je zvanično obaveštenje stiglo pet minuta pre početka.

“Kao legitimni politički predstavnici srpskog naroda žele da komesaru Hanu ukažu na antisrpske poteze Prištine kojim se izaziva humanitarna kriza uperena protiv Srba na prostoru Kosova i Metohije” rekao je Rakić u izjavi za RSE. Rakić je ustvrdio da se poslanici Srpske liste, kako je naveo, bore mirno i demokratski.

RSE

tačno.net
Autor 2.12.2018. u 15:29

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija